Még az év vége előtt indul a szabályozott portugál piac

2014-08-07
A hatóságok 180 napot kaptak az online szerencsejátékokat szabályozó jogszabálytervezet véglegesítésére, mely aztán még az év vége előtt életbe lép.

 

Portugália szabályozott szerencsejáték piaca a tervek szerint még a 2014-es év vége előtt megkezdi működését, miután a portugál parlament zöld utat adott az ezzel kapcsolatos javaslatoknak.

Az országgyűlés a nyári szünet előtti utolsó pillanatban tartott ülésen döntött úgy, hogy legalizált online szerencsejáték piacot hoz létre, és 180 napot adott a hatóságoknak a jogszabálytervezet véglegesítésére.

 

Ez a lépés megerősíti azt, amit Adolfo Mesquita Nunes portugál külügyminiszter mondott júniusban, mikor a nemzeti médiában megerősítette, hogy az új szerencsejáték törvénynek "2014 végéig hatályba kell lépnie."

 

Bár a készülő jogszabály részletei csak a következő hetekben lesznek véglegesítve, néhány sarokpont már hónapok óta ismert. Az új jogszabály életbelépését követően a portugál piacon szolgáltatni szándékozó vállalatoknak portugál leányvállalatot kell alapítaniuk, és liszenszet kell igényelniük a helyi szerencsejáték hatóságtól, mely három évre lesz érvényes. A liszensz igénylése bizonyos technikai, pénzügyi és adminisztratív követelményekhez lesz kötve, többek közt elvárás lesz a minimum 250 ezer eurós alaptőke, és az, hogy a szolgáltatás .pt domainen fusson.

 

Az elmúlt hetekben több információ is napvilágot látott a szolgáltatók által fizetendő adó mértékével kapcsolatban, melyek a kaszinójátékok és lóversenyfogadás esetén a 15-30, a sportfogadás esetén pedig a 8-16 százalékos tartományban mozogtak. A javasolt adókulcsok magas volta miatt több szolgáltató is aggodalmát fejezte ki, és várhatóan néhányan közülük módosításokat fognak javasolni annak érdekébe, hogy a portugál piac nyereségesebb lehessen.