Még 2013 is az átalakulás jegyében telik majd el a hazai nyerőgéppiacon

2012-04-02
Nemcsak az idei, de még a 2013-as év is az átalakulás jegyében telik majd el a magyar nyerőgéppiacon – prognosztizálja Kacsó Tibor, a Gameworld ügyvezető igazgatója. A szakember szerint mivel a gép- és a teremengedélyek hamarosan lejárnak, a végrehajtási rendelet (VHR) pedig csúszik, ezért napról napra érzékelhetően egyre nagyobb a feszültség és a frusztráltság a játékszervezők körében.

 

A jelenleg 14 nagyobb játékteremben és országosan mintegy 200 vendéglátóhelyen összesen közel 400 hagyományos játékgéppel jelen levő cég vezetője most úgy kalkulál, hogy legkésőbb április közepéig kijön a szerencsejáték törvény kibontását jelentő VHR, júliusban pedig már megkezdhetik működésüket az első helyhez kötött pénznyerő automaták. Úgy látja, a Gameworld nem lesz az elsőként piacra lépő cégek között, de egyáltalán nem is bánkódik emiatt.

 

„Mi csak kényszerből léptünk erre az útra, más cégek viszont ezt már korábban megtették. Korábban, a törvényi szabályozás megváltozása előtt nem is gondoltunk, hogy ezzel a szegmenssel, a szerver alapú nyerőgépekkel is foglalkoznunk kell. Akik hamarabb léptek, már értelemszerűen előrébb járnak” – fogalmazott, majd hozzátette: először a gyorsan elkészíthető játékprogramok jelennek meg a piacra, míg a színvonalasabb termékek csak később. Így még a 2013-as év is az átalakulás jegyében telik majd el.

 

„A kezdetben piacra kerülő játékprogramoknak az lesz az elsődleges céljuk, hogy a helyet biztosítsák a szervezőknek. A későbbiek azért tudnak majd jobbak lenni, mert a gyártók több időt kapnak a fejlesztésre, a ráhangolódásra, az átalakulásra. Így volt ez 1991-ben, majd 1995-ben a II-es kategóriájú gépek indulásánál is” – hangsúlyozta az igazgató, akinek cége ugyan kicsit drágább, de színvonalas gépekkel kíván majd megjelenni a magyar piacon. 

 

„Arra fogunk törekedni, hogy minőségileg a legjobbat nyújtsuk, de azért árban sem fogunk elrugaszkodni a magyar valóságtól” – foglalja össze a lényeget Kacsó Tibor, aki szerint cége elsősorban a játékprogramok minőségében, a szervizelésben, a játéktermek és a komfortérzet kialakításában, valamint a kiszolgálás színvonalában tud többet nyújtani a versenytársaknál. Jelenleg a nyerőgéppiac szinte valamennyi jelentős szerepelőjével van valamilyen üzleti kapcsolatuk, s a szerver alapú játék területén is mindenre nyitottak, így az eladás, a bérbeadás, vagy az együttműködés más formája egyaránt szóba jöhet náluk. 

 

„Mivel partnertől függően minden eset más és más, ezért sok egyedi megállapodással és kevés standardizált szerződéssel rendelkezünk. Még az egy-két gépet üzemeltetőkkel való üzleti kapcsolattól sem zárkózunk el” – jelentette ki az igazgató, aki szerint termékeikkel annyival több bevételt tudnak majd produkálni az üzemeltetők, hogy a kicsit nagyobb költséget nagyobb biztonsággal ki tudják termelni.

 

Kacsó Tibor végül arra hívja fel a figyelmet, hogy rengeteg pletyka és feltételezés kelt szárnyra a nyerőgéppiacon, álláspontja szerint azonban ezek helyett célszerű inkább a tényekre és a konkrétumokra fókuszálni és a döntéseket ezekre alapozni. Úgy látja, csak akkor érdemes véleményt alkotni a VHR-ről, ha az már valóban megjelent, egy céget pedig csak akkor minősíteni, ha már ismert, hogy milyen feltételeket tud kínálni. Ugyanakkor biztos benne, hogy a szervezői társadalom elég felnőtt ahhoz, hogy a tények alapján hozza majd meg a döntést arról, hogy hova, melyik szolgáltatóhoz csatlakozik.

Címkék: nyerőgép,