Maximális börtönbüntetés az 1 milliárdos sorsjegyet eltulajdonító lottózósnak

2013-07-24
A maximálisan kiszabható börtönbüntetést kapta Andy Ashkar, aki egy lottózó tulajdonosaként ellopott egy 5 millió dollárt érő kaparós sorsjegyet.

 

Hét évvel ezelőtt Andy Ashkar a családja tulajdonában lévő lottózóban dolgozott Syracuse-ben. 2006 októberében egy Robert Miles nevezetű férfi tért be az üzletbe, hogy beváltsa nyertes kaparós sorsjegyét. Ashkar, kihasználva a férfi zavarodottságát, azt állította, hogy 5.000 dollárt nyert vele, és felajánlott neki 4.000 dollárt azt állítván, hogy így nem kell adóznia a nyeremény után. A sorsjegy valójában 5 millió dollárt (közel 1 milliárd forintot) ért. 

 

Ashkar végül hat évvel később, 2012-ben, 11 nappal a sorsjegy elévülése előtt jelentette be nyereményigényét a lottótársaságnál. A késlekedést azzal indokolta, hogy nem akarta, hogy a nagy nyeremény rossz hatással legyen a menyasszonyával való kapcsolatára, akivel épp akkoriban tervezték az esküvőt.

 

A lottótársaság embereinek gyanús lett a férfi, mikor olyan egyszerű kérdésekre sem tudott válaszolni, hogy hol szerezte a sorsjegyet, és értesítették a hatóságokat. Ashkarnak azt mondták, hogy a nyeremény kifizetése előtt várni kell egy bizonyos időt, hogy lefolytathassák az ilyenkor szokásos ellenőrzéseket. Ezzel párhuzamosan elterjesztették a sajtóban a történetet, és abban reménykedtek, hogy ennek hatására majd jelentkezik a valódi nyertes. Pár napon belül egy syracuse-i rendőr jóvoltából valóban fény derült a valódi nyertes kilétére, aki egy utcán kapott füles nyomán talált rá a férfira. A férfi ugyanis már régóta mondogatta ismerőseinek, hogy átverték a nyereményével, de senki sem hitt neki.

 

A bíróság végül bűnösnek találta Ashkart, és a maximális, 8-25 évig terjedő börtönbüntetést szabta ki rá. "Ez a legelvetemültebb kapzsiság, melyet hosszú-hosszú ideje láttam. Volt hat éve, mialatt jóvá tehette volna, amit elkövetett." - mondta a keddi ítélethirdetéskor Joseph Fahey bíró.