Matematikusok bizonyították, hogy valóban létezik nyerő széria!

A University College London matematikusai 776 játékos 565.915 online fogadását elemezték ki, és arra a megállapításra jutottak, hogy a siker íze arra készteti a játékosokat, hogy egyre biztonságosabb fogadásokat kössenek, így valóban kialakul a nyerő széria.

 

Egy jó lapjárás után, vagy egy lóversenyen való nagy kasza után az ember azt gondolná, az a legjobb és legésszerűbb megoldás, ha kiszáll míg pozitív a mérlege. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a nyerő szériák valóban léteznek! 

 

A tudósok azt állítják, hogy ha valaki nyer egyszer, egyre valószínűbb, hogy újra nyerni fog, mivel a biztonságosabb fogadásokat fogja keresni. A tanulmány azonban azt is megállapította, hogy ha egyszer valaki veszít, akkor egyre valószínűbb, hogy a rossz szériát fogja folytatni, tehát tényleg van igazság a „vágd el a veszteségedet” tanácsban. 

 

Az University College London (UCL) kutatói kimutatták, hogy azok az emberek, akik egy vesztes tét után folytatják a játékot, még a veszteségeiket sem tudják visszaszerezni a végén, míg a nyertesek egyre nagyobb valószínűséggel fognak továbbra is nyerni.

 

Juemin Xu és Nigel Harvey matematikusok 776 ember sportversenyekre, például lóversenyre vagy focimeccsre tett 565.915 online fogadását vizsgálták meg, és a hat fogadás alatt kialakuló nyerő és vesztes szériákat figyelték meg.

 

Annak valószínűsége, hogy az első fogadás nyertes lett 48 százalék volt, azé pedig, hogy ezután ismét nyertes tét jön, 49%, ezután az esélyek javultak, és a „nyerő széria” lendületet kapott. A harmadik fogadás az esetek 57 százalékában jött be, a negyedik 67%-ban, az ötödik 72%-ban, a hatodik pedig 75%-ban – abban az esetben, ha a fogadás nyerőnek bizonyult, és a nyerő széria megmaradt.

 

A statisztikák azt is kimutatták azonban, hogy a "lúzerek" élete viszont egyre rosszabb lesz. Miután valaki elveszíti az első fogadást, 47 százalék a valószínűsége annak, hogy meg tudja fordítani a szerencséjét, ami 45 százalékra csökken a fennmaradó fogadások esetén.

 

Míg néhány játékos különböző babonákkal magyarázná a jelenséget, a matematikusok úgy találták, hogy a játékosok nyerő szériájának hossza azért nőtt, mert elkezdtek egyre biztonságosabb oddsokat választani, hogy így továbbra is sikeresek maradjanak. Emiatt még többet nyertek, még akkor is, ha a pénznyeremény nem volt olyan nagy.

A vesztesek azonban továbbra is veszítettek, mert kétségbeesetten próbálták megfordítani szerencséjüket, és egyre kockázatosabb fogadásokat tettek, melyek aztán tovább növelték annak valószínűségét, hogy balszerencséjük folytatódni fog.

 

A kutatás tehát megállapította, hogy ugyan a nyerő szériák valóban léteznek, de azt a játékos viselkedése legalább ugyanannyira befolyásolja, mint amennyire egy szerencsés dobás a kockával, vagy egy gyors ló.

 
Címkék: fogadás, sportfogadás,