Máris rekordot hozott a foci vb a Szerencsejáték Zrt-nek

2014-06-20
Már az első héten csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt a focivébének köszönhetően: a Franciaország-Honduras meccsre 340 millió forint tétet tettek a fogadók a Tippmixen – ez új rekord a játék történetében.

 

A Tippmixpro.hu internetes fogadási oldal bevételén is érezhető a megnövekedett érdeklődés: az átlagos napi játékosszám közel 70 százalékkal magasabb, mint a 2014-es átlag. Mindez jó előjel, hogy a 2013-as 244 milliárdos árbevételt idén is meghaladhatja majd a Szerencsejáték Zrt - mondta a Napi.hu-nak interjújában a cég vezérigazgatója, Szentpétery Kálmán.

 

Elmondta, hogy a Tippmix bruttó árbevétele már tavaly is meghaladta az Ötöslottó forgalmát, és bár még csak most kezdődött a világbajnokság, máris új rekord született: a Franciaország-Honduras meccsre 340 millió forint tétet tettek a fogadók. Az eddigi csúcs a 2012-es Eb-n a Németország-Görögország meccs volt 328 millió forinttal. 

Szentpétery véleménye szerint a Tippmixpro is jól teljesít, a vb első négy napjának hatására a teljes hét forgalma több mint 75 százalékkal volt magasabb az előző héthez képest.

 

A vezérigazgató elárulta azt is, hogy továbbra is a foci a meghatározó a sportfogadók körében: „Az előbb említett 2012-es Európa bajnokságon a szokásos forgalom kétszeresét értük el, az akkori heti rekord 1,5 milliárd forintot tett ki. A sportfogadáson belül elsöprő fölénnyel vezet a foci - a teljes forgalom több mint 90 százalékát teszi ki. A tenisz, kézilabda és a többi sportág együttesen nem tesz ki 10 százalékot.” – közölte.

 

A cég életében eddig az Ötöslottó volt a domináns játék, most azonban megindult az átrendeződés a cég bevételein belül. A sportfogadás egyre hangsúlyosabb és nő a sorsjegyek népszerűsége is. Ezen belül a legolcsóbb - 200 forintos - és a legdrágább - ezer forintos - sorsjegyek a legkapósabbak. Ez utóbbi, 2011-es bevezetése óta közel megháromszorozta árbevételét.

 

Az interjúban a vezérigazgató kitért a fel nem vett nyereményekkel kapcsolatos problémára is: „Ezeket az összegeket visszaforgatjuk a játékokba: a fel nem vett nyereményeket 12 hónapon belül visszajuttathatjuk a játékosok számára, például különsorsolásos akciókkal. Ellenkező esetben be kell fizetnünk a költségvetésbe. Pont az át nem vett nyeremények kezelésével kapcsolatban egyébként célszerűnek látjuk a törvény módosítását: a nyertesnek ugyanis az eddigi szabályok szerint 90 nap állt rendelkezésre hogy jelentkezzen, és ennek eltelte után elveszítette nyereményjogosultságát. Az új Polgári törvénykönyv szerint azonban a határidőmulasztás miatt igazolással élhet a játékos, kivéve, ha külön jogszabály másképp rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy ha nincs külön rendelkezés, megtörténhetne akár az is, hogy a nyertes 12 hónap eltelte után jelentkezik, mi pedig közben a nyereményt már befizettük a költségvetésbe, így ekkor kétszer kellene kifizetnünk az összeget.”