Már az érem a cél a kézilabda Eb-n

2012-12-12
Éremszerzés az új célja a magyar női kézilabda-válogatottnak azután, hogy a csapat a szerbiai Európa-bajnokágon bejutott a szombati elődöntőbe.

 

Karl Erik Böhn szövetségi kapitány együttese remek védekezéssel, illetve Kiss Éva szenzációs kapusteljesítményével 25-19-re legyőzte a román alakulatot, sikerével pedig már biztosan első vagy második helyen végez a csoportjában. A belgrádi folytatás előtt még csütörtökön az oroszok lesznek az ellenfelek a középdöntő utolsó fordulójában. Annak a találkozónak akkor lesz tétje - nevezetesen az első hely és ezzel egyben az olimpiai, világ- és Európa-bajnok norvégok elődöntős elkerülése -, ha előzőleg az ötkarikás ezüstérmes montenegróiak nem győzik le az olimpiai harmadik spanyolokat.

 

"Ha marad esély a csoport első helyének megszerzésére, akkor hajtunk érte. Ha nem, akkor azok fognak inkább játszani az oroszok ellen, akik eddig kevesebb időt tölthettek a pályán. Ebben a fárasztó menetelésben kell az alapembereknek a feltöltődés" - mondta az MTI-nek Böhn.

 

Kiemelte: az Eb előtt az volt a cél, hogy eljusson a válogatott Belgrádba - ez az első hat hely megszerzését jelentette -, most viszont már éremszerzés reményében utaznak majd pénteken az újvidéki középdöntős helyszínről a szerb fővárosba.

 

"Csapatom mindig tud jobb és jobb játékot nyújtani, azaz egyre magasabbra teszi a mércét. A románok ellen Tomori nem játszhatott eltiltása miatt, érte is küzdöttek a többiek, a védőfalban Triscsuk minden rá kiosztott feladatot megoldott. A kapuban Kiss nyújtott briliáns teljesítményt. Ilyen védekezéssel mindenki ellen lehet győzelmi esélyünk" - tette hozzá Böhn.

 

A kapitány számára pikáns lehet, ha a magyar csapat az elődöntőben vagy valamelyik vasárnapi helyosztón összetalálkozna a címvédő norvég együttessel. Egyrészt honfitársai ellen kellene harcba küldenie együttesét, másrészt a rivális világklasszis beállósa, Heidi Löke az élettársa.

 

"Van egy tervem, hogy lehetünk sikeresek a norvég válogatott ellen, ha összefutunk. Készülök egy kis meglepetéssel. Amúgy a franciáknak örülnék a legjobban, ha a másik ágról ők jutnának tovább" - jegyezte meg a norvég szakvezető.

 

Az újvidéki csoportban a montenegrói vagy a magyar alakulat lesz az első, illetve második. A magyarok - mivel kikaptak a montenegróiaktól - csak akkor végezhetnek az élen, ha csütörtökön több pontot szereznek, mint a spanyolokkal találkozó riválisuk. A belgrádi ágat a norvégok az utolsó forduló eredményétől függetlenül már megnyerték, így ők majd az újvidéki másodikkal találkoznak az egyik szombati elődöntőben, míg a második helyért küzd a házigazda szerb, valamint a dán és a francia együttes. A zárókörben a szerbek és a franciák egymással találkoznak, a dánok pedig a norvégokkal. Amennyiben a szerb gárda győz, akkor elődöntős. Ez egyben azt is jelentené, hogy a magyarok egyenes ágon kijutnának a jövő évi világbajnokságra.

 

A 2013-as vb-nek ugyancsak Szerbia ad otthont. A címvédő norvégokon és a házigazda szerbeken túl a mostani Eb-n legjobban teljesítő két válogatott automatikusan vb-résztvevő lesz.

 

Az Eb további programja:

csütörtök:

középdöntő, 3. forduló:

I. csoport (Belgrád):

Svédország-Csehország 16.10

Szerbia-Franciaország 18.10

Norvégia-Dánia 20.10

 

Az állás: 

1. (és már elődöntős) Norvégia 8 pont

2. Szerbia 5

3. Dánia 4 (113-113)

4. Franciaország 4 (94-97)

5. Svédország 3

6. Csehország 0

 

II. csoport (Újvidék):

Montenegró-Spanyolország 16.15

Németország-Románia 18.15

Magyarország-Oroszország 20.15

 

Az állás: 

1. (és már elődöntős) Magyarország 6 pont (107-99)

2. (és már elődöntős) Montenegró 6 (101-100)

3. Németország 3 (94-93)

4. Spanyolország 3 (105-108)

5. Oroszország 3 (99-102)

6. Románia 3 (91-95)

 

szombat (Belgrád): 

az 5. helyért 12.00

elődöntő 14.30 és 17.00

 

vasárnap (Belgrád):

a 3. helyért 14.30

döntő 17.00

 

Forrás: MTI

 

Címkék: kézilabda,