Már a szerencsejátékosok érdekvédői is leveleznek Matolcsyval

2012-05-15
Az elmúlt fél évben a Magyarországon üzemelő pénznyerő automaták száma negyedére csökkent, így azt hihetnénk, hogy a szerencsejátékosok érdekvédő szervezete elégedett az előállt viszonyokkal. Nincs gép, nincs érdeksértés. A helyzet azonban más.

 

Az elmúlt fél évben rendkívül sok válaszlevelet kellett megírnia Matolcsy György miniszter úrnak a pénznyerő üzemeltetők és azok lobbistái felé, akik mind azt firtatták, hogy mikorra várható, hogy a hagyományos nyerőgépek működtetéséről áttérhessenek a szerver alapú játékautomaták üzemeltetésére. Legtöbbször kitérő választ, ígérgetést kaptak, tény, hogy 6,5 hónappal a játékadó megötszörözése után sincs még végrehajtási rendelet, amely alapján eldönthetnék: hogyan tovább.

 

Érdekes módon a közelmúltban már a szerencsejátékosok érdekvédő szervezete is a levélíráshoz folyamodott. Szóvivőjük az az Abházi József, aki kirobbantotta a botrányt a pénznyerő automaták körül; szerinte ugyanis az automata üzemeltetők folyamatosan csaltak: visszapörgették a nyerőgépek számlálóit, megakadályozták azt, hogy a gép időnként Jackpotként visszaadja a beledobott pénz 80 százalékát. (Az ügyben hosszú vizsgálat is kezdődött, de eredménye a mai napig nem ismert.) A mostani kormányzás többek között erre az információra alapozva hozta meg azt a jogszabályt, miszerint 2011 november 01-től 100 ezerről 500 ezer forintra emelik a nyerőgépek játékadóját.

 

Az érdekvédők által megírt levél is azt sürgeti, hogy "a mutyi és a lobbizás" kivédésére a kormányzat biztosítson lehetőséget a széleskörű szakmai egyeztetésre az új szerencsejáték-törvény elkészítése előtt. Ami a szerver-alapú üzemeltetéshez nélkülözhetetlen VHR-t illeti, arra szerintük is minél hamarabb szükség lenne, hiszen ez teremtene tiszta viszonyokat és többlet-bevételt az államnak.  Kérésük indoklásában szerepel az, hogy a mostani átmeneti időszakban sok az illegálisan üzemeltetett nyerőgép. 

Arra kérik Matolcsyt, hogy a jelenleginél ütőképesebb és hatékonyabb egységes szervezetet hozzon létre a mai szerencsejáték felügyelet és a mérésügyi hatóság összevonásával, mert szerintük most egyik hivatal sem "ura a helyzetnek".