Málta tovább enyhíti a liszenszelési eljárását

2017-07-31
Málta eddig is igen szerencsejáték-barátnak volt mondható, ha az EU területén érvényes szerencsejáték engedélyek kiadásáról volt szó, ám egy új jogszabálytervezet még vonzóbbá akarja tenni a szigetországot a szolgáltatók számára.

 

A Szicíliától délre fekvő Málta a világ egyik legszerencsejáték-pártibb országa, mely eddig is rendkívül népszerű célpontja volt az online szerencsejáték liszenszre váró cégek körében, hiszen amellett, hogy az Európai Unió tagja, rendkívül alacsony adókat alkalmaz. Egy Máltán kiadott online szerencsejáték engedéllyel a szolgáltatók 28 EU tagországban működhetnek.

 

A napokban megjelent anyag szerint a máltai szerencsejáték hatóság (MGA) úgy véli, hogy módosítaniuk kell jelenleg érvényes jogszabályaikat. Az új szerencsejáték jogszabály megszüntetné a jelenleg érvényben lévő többszintes liszenszelési rendszert, és helyébe két különböző engedély-osztályt léptetne: egy úgynevezett B2C (business-to-consumer, azaz vállalat-ügyfél) és egy úgynevezett B2B (business-to-business, azaz vállalat-vállalalat) liszensz fajtát.

 

Jelenleg a szerencsejáték cégeknek többféle liszenszet kell igényelniük. Például egy teljes online kaszinó szolgáltatónak kell egy online szerencsejáték engedély, egy online póker engedély (peer-to-peer), és egy sportfogadási engedély.

 

Néhány vállalatnak nem kevesebb mint 13 különböző engedélye van. A mai napig az MGA több mint 500 szerencsejáték engedélyt adott ki. A hatóság úgy érvel, hogy a kevesebb liszensz lehetővé teszi majd, hogy a hatóság jobban tudjon fókuszálni a pénzmosás és egyéb illegális tevékenységek kiszűrésére.

 

Amellett, hogy csökkentené a megigényelendő liszenszek számát, az MGA azt is javasolja, hogy a B2B vállalatoknak ne kelljen adót fizetniük, így „növelve Málta versenyképességét ezek számára a más vállalatok számára szolgáltatást nyújtó cégek számára.” Az adómentes lehetőségre mint munkahely-teremtési lehetőségre is tekintenek a máltaiak.

 

Az MGA "objektív, nem pedig túlságosan előíró szabályozási megközelítést" szeretne. Az ügynökség úgy véli, hogy ez lehetővé fogja tenni, hogy hatékonyabban használja erőforrásait. Az MGA azt állítja, hogy képesnek kell lennie arra, hogy erőfeszítéseit a magasabb kockázati profilt képviselő gazdasági szereplőkre összpontosítsa, a jó hírű vállalatok helyett.

 

Az online szerencsejáték szektor legtöbb prominens vállalata máltai liszensszel rendelkezik, többek közt a Rational Group, a PokerStars anyacége, a Betfair, a bwin.party és a Net Entertainment. De ugyanígy egy tucatnyi kevésbé ismert szolgáltató is, olyan cégek, melyeket olyan személyek vezetnek, akinek a múltja nem ilyen átláthatóan dokuementált.

 

AZ MGA valószínűleg azokra a vádakra válaszol ezzel a fehér könyvvel, mely szerint nem felügyeli megfelelően a liszensszel rendelkező cégeket.

A korábban az MGA-nál dolgozó Valery Antanasov májusban azt mondta a Reuters-nek, hogy az az ügynökség nem nagyon törődik a pénzmosás elleni védelemmel. Antanasov szerint a laza pénzügyi felügyelet olyan "feltételeket teremtett, amelyek lehetővé teszik a gyanús pénzügyi műveleteket, a pénzmosást és más bűncselekményeket".

Nicola Gratteri, olasz ügyész hisz Antanasov állításainak. Gratteri jelenleg egy olyan online szerencsejáték hálózat ügyében nyomoz, mely máltai liszensszel rendelkezett, és mely szerinte a maffiával áll kapcsolatban, de elmondása szerint a szigetország nem működik együtt az olasz hatóságokkal. „Valami nem stimmel a szabályozással vagy az ellenőrzéssel” – nyilatkozta Gratteri a múlt hónapban.

 
Címkék: jogi háttér,