Málta keresztbefekszik a britek adóztatási elképzelése előtt

2013-03-05
Málta beadványa miatt az Európai Bizottság meghosszabbította azt az eljárást, amely az Egyesült Királyság kormánya által beadott - az online szerencsejátékoknak a fogyasztás helyén történő adózásával kapcsolatos - törvénymódosítási tervezetet vizsgálja.

 

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a brit kormány megelégelte, hogy online szerencsejáték óriásai az elmúlt években szinte kivétel nélkül offshore helyekre tették át székhelyüket, jelentős adókiesést okozva ezzel az országnak. Az Egyesült Királyságban ezeknek a cégeknek a tiszta játékbevétel 15%-át  kellene szerencsejáték adóként befizetniük, az offshore helyszíneken azonban kötelezettségeik 1% alá szoríthatók. A szerencsejáték cégek így 250 millió fontot takarítanak meg évente, becslések szerint 2009 óta összesen már több, mint 1 milliárd font bevételkiesést okozva a költségvetésnek.

 

A brit kormány a közelmúltban olyan jogszabálytervezetet készített elő, amely szerint online szerencsejátékot csak liszensz birtokában szolgáltathatnak a brit lakosság felé, és a szolgáltatóknak nem a cég székhelye, hanem a szolgáltatás igénybevételének helye szerint kellene adót fizetniük.

Az, hogy Málta pontosan mit kifogásolt a jogszabálytervezetben, még nem ismert, de most ismét az Egyesült Királyságnál a labda, válaszolnia kell a máltaiak álláspontjára, és így 2013. júniusa előtt biztosan nem fogadhatják el a jogszabályt.

Málta aggodalma persze érthető, hiszen jelenleg a máltai székhelyű szerencsejáték szolgáltatók mindenféle engedélyezési procedúra nélkül szolgáltathatnak a brit lakosság felé, és hirdethetnek az Egyesült Királyságban, azonban az új jogszabálytervezet szerint azonban ennek 2014. decemberétől vége lenne, aminek bizonyára lennének gazdasági következményei Máltán.

 

A szolgáltatók és az ipari szövetségek is kifejezték kétségeiket azzal kapcsolatban, hogy a brit kormány terve megfelel-e az EU jogszabályoknak, mivel nézetük szerint nem egyértelmű, hogy pontosan milyen módon is javítaná a meglévő rendszert az új jogszabály, szerintük egyetlen célja, hogy befoltozza az államkincstár költségvetési hiányát. A gibraltári székhelyű szerencsejáték vállalatok (innen szolgáltatnak a legnagyobb brit szerencsejátékcégek) már jelezték, hogy egyesült erővel terelik jogi útra a vitát, ha az Egyesült Királyság kormánya úgy dönt, hogy mégis bevezeti a fogyasztás helyén történő adóztatást. 

 
Címkék: adó, EU jog,