Makaó ötször annyi pénzt hoz, mint Las Vegas

2013-01-04
Rekordot döntött a makaói kaszinók bevétele tavaly, a növekedés üteme ugyanakkor elmaradt az előző évekétől - derül ki a csütörtökön közzétett statisztikákból.

 

A kaszinók bevétele decemberben 20 százalékkal, 3,5 milliárd dollárra nőtt. A tavalyi  egész év bevételei 13,5 százalékos növekedéssel 38 milliárd dollárt tettek ki, minden korábbinál magasabb összeget, ám a bővülés mértéke elmarad a 2011-es 42 százalékostól és a megelőző években átlagos 30 százalékot közelítő növekedési ütemtől.  

 

A lassulást elsősorban a kínai gazdasági növekedés ütemének csökkenésével, valamint a gazdag kínaiak ellenőrzésektől és az új kínai vezetés korrupcióellenes harcától való félelmének fokozódásával magyarázzák. 

 

Makaó a 16. század közepétől portugál irányítás alatt állt, a 19. század végétől portugál gyarmat volt, ezt követően 1999-ben került vissza a Kínai Népköztársaság fennhatósága alá, és Hongkonghoz hasonlóan Kína különleges igazgatású területének számít. Mivel a szárazföldi Kínában tilos a szerencsejáték, legnagyobb számban kínaiak látogatják Makaót, a kínai gazdasági és politikai változások ugyanakkor közvetlen hatással van az ottani szerencsejáték-üzletre. 

 

A Hongkongtól délkeletre, a Dél-kínai-tenger partján fekvő különleges igazgatású terület ma a világ első számú szerencsejáték-központja, bevételei jelentősen meghaladják Las Vegasét, utóbbi 2011-ben például 6,1 milliárd dollárt kaszált, miközben Makaó 33,5 milliárdot.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: kaszinó,