Makaó nem fogad több kaszinóvállalatot

2014-03-17
A makaói kormány nem szándékozik új kaszinószolgáltatónak liszenszet biztosítani, bár erre hat év múlva elvileg lenne lehetősége.

 

Francis Tam Pak Yuen, gazdasági és pénzügyi államtitkár elmondása szerint a jelenlegi engedélyek 2020-ban illetve 2022-ben esedékes lejárta esetén „sem fog növekedni” a szerencsejáték koncessziók tulajdonosainak száma, ami jelenleg hat.

 

Ez azt jelenti, hogy a Caesars - a legnagyobb amerikai kaszinó amely jelenleg nincs jelen a makaói piacon - továbbra is a partvonalon marad, hacsak nem vásárolja fel valamelyik olyan vállalatot, melynek már van liszensze. Pedig a Caesars már ugrásra kész: 2007-ben 550 millió dollárért megvásárolt egy golfpályát Makaón abban a reményben, hogy egyszer majd felépítheti kaszinóját a telken.

 

Ugyan 2014-ben nem terveznek újabb kaszinónyitást, a következő három évben nyolc új resort fog megnyílni Makaón, és ezekkel együtt összesen 43 kaszinó fog üzemelni a területen. Ez minden bizonnyal igen megterheli majd a munkaerőpiacot, ugyanis a jelenlegi makaói jogszabályok szerint ezekben a létesítményekben csak helyiek dolgozhatnak osztóként. Az elemzők úgy vélik, hogy az új resortok megnyitása mintegy 12.600 új osztót igényelne, azonban évente csak körülbelül 700 fő kerül be a munkaerőpiacra.

 

Több elemző úgy véli, hogy a Galaxy Entertainment és a Melco Crown Entertainment vannak a legjobb helyzetben, hogy profitáljanak a Cotai Strip folyamatos fejlesztéséből, ami az előzetes várakozások szerint a jövőben több, mint megduplázza Makaó jelenlegi éves tiszta játékbevételét, és eléri a 115 milliárd dollárt. A Galaxy és a Melco lesznek az első üzemeltetők a második fázisban, de a Las Vegas Sands is felépíti utolsó megvásárolt földdarabján a párizsi-témájú kaszinóját. 

A Sands tulajdonosa, a világ nyolcadik leggazdagabb embere, Sheldon Adelson szokásos modorában nyilatkozott cége itteni meneteléséről: „Egyszerűen nincs már elég földterület egész Cotaiban, hogy bárki utolérje a Sands China-t a hotelszobák számát illetően. Én voltam a látnok. Én töltöttem fel a mocsarat és az öblöt, és én voltam az első, aki itt épített. A Galaxynak nincs elég földterülete ahhoz, hogy megközelítse akár csak a 6000 szobás Sands Cotai Centralt.”

 
Címkék: kaszinó,