Makaó már nem akar osztozni a kaszinócápáktól származó bevételen

2014-02-28
Az utóbbi tíz évben az úgynevezett utazásszervezők óriási szerepet játszottak a makaói kaszinóiparban: ők voltak azok, akik felkeresték az óriási vagyonnal rendelkező, nagy tétekkel játszó szerencsejátékosokat a kontinentális Kínában, és a készpénzkiviteli limitet kijátszva, jutalék fejében elvitték őket a makaói kaszinókba. A jövedelmező kapcsolatnak most vége szakadhat…

 

A kaszinók mindig is vérre menő harcot vívtak egymással a legnagyobb cápákért – azokért az ügyfelekért, akik képesek egyetlen éjszaka alatt több millió dollárt eljátszani. A makaói kaszinók most az úgynevezett utazásszervezőkkel vívják meg ezt a csatát: a közvetítőket kikerülve szeretnék rátenni mancsukat a magas tétekkel operáló játékosoktól származó hatalmas profitra.

 

Az angolul „junket operatornak” nevezett utazásszervezők arra specializálódtak, hogy felkeressék a dúsgazdag játékosokat a kontinentális Kínában, és aztán kamatmentes kölcsönt biztosítanak számukra, így játszva ki a Kínában érvényben lévő pénzkiviteli limitet.

 

A rendszer mindkét fél szempontjából jól működik: a szervezők csinos kis jutalékot kapnak, a kaszinók pedig szépen profitálnak a VIP termekben óriási összegeket elköltő játékosokból. A kaszinók most azonban úgy döntöttek, hogy a saját kezükbe veszik az ügyek intézését, és megpróbálnak az utazásszervezőkhöz hasonló szolgáltatásokat kínálni a kínai szerencsejátékosoknak, hogy így még több pénz maradjon a zsebükben.

“A közvetlen VIPek lényegesebben magasabb haszonkulcsot jelentenek számunkra” – ismerte el az MGM China Holdings elnök vezérigazgatója, Grant Bowie.

„Sok kaszinó exkluzív VIP szobákat biztosított az utazásszervezők számára. A kaszinók azonban rájöttek, hogy 10-15 százalékkal többet kereshetnek, ha közvetlenül ők keresik meg és látják vendégül a játékosokat. Néhány bennfentes szerint a különbség akár 50 százalék is lehet.” – mondja a Deutsche Bank elemzője, Karen Tang. 

 

Galaxy Sky Lobby

VIP csarnok a Galaxy Macau kaszinóban 

 

Nem túlzás azt mondani, hogy ezek a VIP ügyfelek rendkívül fontosak a világ legnagyobb szerencsepiacának számító Makaó számára. Tőlük származik ugyanis az itteni kaszinók bevételének körülbelül kétharmada, és legtöbbjük a kontinentális Kínából érkezik. Ezek a játékosok nagyrészt hitelben játszanak, mivel a jogszabályok szerint egy magánszemély csak maximum 20 ezer yüant (nagyjából 3.300 dollárt) vihet át a határon, és napi 10 ezer yüannál (1.650 dollárnál) többet nem vehet az ATM-ekből.

 

Jelenleg az utazásszervezők fontos szerepet játszanak abban, hogy a játékosok eljussanak Makaóra. Egész Kínában felkutatják a legnagyobb kaszinócápákat, aztán mindent megszerveznek számukra: a hitelkerettől elkezdve, a biztonságos utazáson át, egészen a hotelfoglalásig. Ennek fejében jutalékot kapnak a játékos által megjátszott tétekből – a becslések szerint az ezektől a high rollerektől származó tiszta játékbevétel mintegy 44 százaléka az övék, ami a tavalyi évben nagyságrendileg 13 milliárd dollárt jelentett.  

 

Galaxy VIP

A Galaxy Macau egyik VIP terme 

 

Mikor 2002-ben Makaó megnyitotta piacát az új szolgáltatók előtt, ez a rendszer minden résztvevő számára tökéletes volt. Az új szolgáltatóknak nem volt tapasztalatuk a kínai piacon, nem tudtak kihez fordulni, ha a játékos nem fizette vissza a hitelét. Rá voltak tehát szorulva a szervezőkre, akiknek megvolt a szükséges tapasztalatuk Kínában ahhoz, hogy a kaszinókba csábítsák a játékosokat, és biztosítsák az adósságok behajtását.

Most, egy évtizeddel később azonban ugyanezek a kaszinóvállalatok már sokkal magabiztosabbak a makaói és kínai piacon, és néhányan kezdik úgy érezni, hogy a saját lábukon is meg tudnak állni.

 

Persze most sem mindenki fordult szembe az utazásszervező rendszerrel. Az Ázsia leggazdagabb embere, Stanley Ho tulajdonában lévő SJM Holding – mely a piacnyitás előtt szerencsejáték monopóliumot élvezett Makaón – az összes VIP ügyfelét utazásszervezőkön keresztül szerezte, és elmondásuk szerint eszük ágában sincs változtatni a bevált módszeren. „A SJM-nek kényelmes ez a kapcsolat és ez a rendszer, mely legálisan működik Makaón.” – közölte Ambrose So elnök-vezérigazgató.

 

Címkék: kaszinó,