Makaó kaszinói a legnagyobbak, de mégis az USA kaszinópiaca a legjövedelmezőbb

2015-07-21
A makaói szerencsejáték ipar ugyan belecsúszott egy elhúzódó bevétel visszaesési folyamatba, de még mindig Kína ezen különleges közigazgatási területe büszkélkedhet a világ tíz legjobban menő kaszinójából nyolccal.

 

A GBGC piackutató által megjelentetett legújabb kiadvány adatai szerint a tiszta játékbevétel tekintetében továbbra is az USA kaszinópiaca a világ legnagyobbja. Az amerikai kaszinóbiznisz 2014-ben ugyanis közel 62,16 milliárd dollárt ért, így jelentősen nagyobb, mint a 45,15 milliárd dollár tiszta játékbevételt elérő makaói. A harmadik helyen, jócskán lemaradva, Kanada áll 7,3 milliárd dollárral, utána Szingapúr (4,1 milliárd), majd Ausztrália (3,995 milliárd) következik. 

 

Szingapúr teljesítménye annál is inkább figyelemre méltó, mivel csak két integrált kaszinó resortja van: a Las Vegas Sands tulajdonában lévő Marina Bay Sands 2,57 milliárd dolláros tiszta játékbevételével a kilencedik legjobban menő kaszinó; és a rivális Genting Resorts World Sentosa-ja, amely 1,76 milliárd dollárral a tizedik.

 

Azonban vitathatatlanul Makaóban vannak a kaszinópiac királyai, a Galaxy Entertainment csoport Galaxy Macau elnevezésű létesítménye pedig a világ legnagyobb kaszinója, mely döbbenetes, 5,85 milliárd dolláros tiszta játékbevételt ért el a tavalyi évben. Az SJM Holding zászlóshajója, a Grand Lisboa áll a második helyen, igaz, jócskán lemaradva, a maga „csekély” 3,82 milliárdjával, harmadik pedig a Melco Crown Entertainment City of Dreams elnevezésű resortja, 3,72 milliárd dollárral.

 

A világ legjobban menő kaszinója, a Galaxy Macau

 

Az első tízben még további öt makaói kaszinó található, a Wynn Resorts Wynn Macau-ja ($3.59 milliárd), a Sands Venetian Macao-ja ($3.55 milliárd), az MGM Resorts MGM Macau-ja ($3.24 milliárd), a Galaxy StarWorld-je ($2.87 milliárd) és a Sands Cotai ($2.8 milliárd). A 11-14 helyen a Crown Resorts Crown Melbournee, a maláj Genting Highlands, a Sands Macau és dél-koreai Kangwon Land áll (mely az ország 17 kaszinójából az egyetlen olyan, melyben a helyiek is megfordulhatnak). 

 

A legnagyobb amerikai kaszinó a Wynn Las Vegas, mely 690 millió dollár bevételt ért el, azonban meg kell jegyezni, hogy manapság a Vegas-i kaszinók teljes bevételük kevesebb, mint felét szerzik csak szerencsejáékból. 

 

A GBGC szerint a teljes globális szerencsejáték piac a tavalyi évben 3,2 százalékkal, 450 milliárd dollárra nőtt, melynek közel harmadát az ázsiai piacok tudhatják magukénak.

 
 
A legjobban menő amerikai kaszinó, a Wynn Las Vegas