Makaó már a világ negyedik leggazdagabb térsége

2014-07-10
A Világbank adatai szerint a szerencsejátékok fővárosa 53 ezer fontnyi egy főre eső GDP-jével megelőzte Svájcot, és ezzel az egykori portugál gyarmat már a világ negyedik leggazdagabb térsége.

 

Részben a szárazföldi Kínáról érkező egyre több turistának és szerencsejátékosnak köszönhetően Makaó egy főre eső bruttó hazai terméke az előző évihez képest 18%-kal növekedve 2013-ban elérte az 53.227 fontot. Ezzel megelőzte Svájcot, ahol az egy főre eső GDP 2013-ban 2 százalékkal növekedve 46.946 font volt.  A lista első három helyén továbbra is Luxemburg, Norvégia és Katar áll.  

 

Kína különleges igazgatású területének nagysága csupán akkora mint egy budapesti kerület, lakossága viszont egész Budapest népességének közel harmadát teszi ki; így Monaco után ez a Föld második legsűrűbben lakott területe. Makaó az egyetlen hely Kínába, ahol legális a szerencsejáték, és bár lakossága csupán 566.400 fő volt 2013-ban, az óriási szerencsejáték forgalomnak köszönhetően 30,16 milliárd font GDP-t termeltek. 

Jelenleg több, mint 30 kaszinó üzemel itt, köztük a világ legnagyobbja, a Venetian Macau – mely a 2013-as karácsonyi szezonban naponta körülbelül 120 ezer látogatót fogadott. 

 

A régió nagyban profitál az egyre erősödő kínai középosztályból, hiszen Kína jelenleg a világ második legnagyobb gazdaságát mondhatja magáénak, mely továbbra is növekszik. A tavalyi évben nagyságrendileg 17 millió turista látogatott Makaóra a szárazföldi Kínáról, mely hatalmas szám az 1999-es 800 ezerhez képest. A látogatók fele csupán 24 órát marad a kaszinók fellegvárában, azonban a becslések szerint átlagosan legalább 60 fontot értékű fogadásokat tesznek.

 
Címkék: kaszinó,