Makaó a számítógépes bűnözők egyik legfőbb célpontja lett

2013-10-17
A világ legnagyobb kaszinópiaca mágnesként vonzza a kifinomult számítógépes bűnözőket - egyikük minden jel szerint az USA kormánya.

 

A Makaón üzemelő 35 kaszinó 2012-ben 38 milliárd dollár bevételt ért el – ez körülbelül hatszorosa a Las Vegasiénak – idén pedig várhatóan eléri a 45 milliárd dollárt. Aligha meglepő, hogy ez a hatalmas mennyiségű pénz ellenállhatatlan a tolvajok számára, de hogy mennyire ellenállhatatlan, az kétségtelenül a terület legjobban őrzött titkainak egyike. Igaz, az év elején napvilágra került, hogy számítógépes támadás miatt letartóztattak két 20 éves programozót a szomszédos szárazföldi kínai tartományban, Guangdongban, akik 385 ezer dollárt, mintegy 85 millió forintot emeltek le egy makaói kaszinó VIP számlájáról. 

 

Nemrégiben azonban néhány cyber-bűnöző teljesen más okból, látszólag a pénznél valami sokkal értékesebb miatt, tört be. Két eset került napvilágra. A legutóbbi 2013. október 6-án éjszaka történt, mikor a város monopolhelyzetben lévő internetszolgáltatója, a Companhia de Telecomunicações de Macau (CTM) „nagy mértékű szokatlan tengerentúli adatforgalmat észlelt DNS szerverein” – olyan tevékenységet, melyet általában betörési kísérleteknél szoktak tapasztalni. A vállalat tűzfala október 7-én, nem sokkal éjfél után visszaverte a támadást. A CTM közleménye szerint a hálózat integritása és működése nem sérült.

 

Nem ez volt a helyzet júliusban, mikor a CTM által biztosított kormányzati e-mail fiókok voltak egy támadás célpontjai. A támadók IP-címét visszakövetve a szálak Hongkongba és az Egyesült Államokba vezettek. A CTM akkor azt állította, hogy 34 internetelőfizetőjük volt érintett illegálisnak tűnő cyber tevékenység kapcsán, beleértve az önkormányzatokat is. Azt, hogy a támadások lopási kísérletek voltak, vagy valami többről volt szó, nem derítették ki, vagy legalábbis nem hozták nyilvánosságra. A kormányfő, Chui Sai On megerősítette a támadást, de ez volt minden.

 

Ez egy hónappal azután történt, hogy Edward Snowden - az NSA egykori alkalmazottja, a világméretű lehallgatási botrány kirobbantója – a South China Morning Post című lapnak elmondta, hogy az NSA igencsak intenzíven hekkerkedett Kínában és Hongkongban, és ezzel felkeltette a gyanút, hogy az Egyesült Államok kormánya Makaót is valószínűleg betámadta. Makaó már évek óta az amerikai bűnüldözési szervek célkeresztjében áll amiatt a vádak miatt, miszerint a város lazán szabályozott kaszinóipara a globális méretű pénzmosás egyik legfőbb csatornája.

 

Snowden, akit az USA-ban egy rakás szövetségi bűncselekmény vádjával kőröznek, először Hongkongba menekült, és ott rejtőzködött, mielőtt Oroszországba ment, ahol menedékjogot kapott. Hongkongból való menekülése az egykori brit gyarmat vezetőinek hallgatólagos jóváhagyásával történhetett, hiszen Hongkong, akárcsak Makaó, Kína úgynevezett "különleges igazgatású területe", tehát önálló, de Peking éber felügyelete alatt áll, onnan szabályozzák védelmét és nemzetközi kapcsolatait.

 

A Snowden által nyilvánosságra hozott adatokból kiderült, hogy az NSA több távközlési vállalat rendszerébe is betört Kínában, tartós támadásokat indított az ország legfőbb internetes kutatóbázisa, a Tsinghua Egyetem gerinchálózatán, és veszélyeztette a Pacnet hongkongi székhelyének számítógépeit, mely társaság 46 ezer kilométer hosszú mélytengeri optikai kábelein csatlakoznak egymáshoz a kelet-ázsiai adatközpontok - Japántól, Dél-Koreától és Taiwantól Hongkongba és a szárazföldi Kínába.

 

A makaói tisztviselők levélben kérdezték meg a hongkongi amerikai konzulátust, hogy az NSA célpontjainak számítanak-e, és Chui később elmondta, hogy közvetlenül Stephen Young amerikai főkonzulnak is kifejezte aggodalmát az amerikai internetes felügyelet kapcsán az amerikai Függetlenség Napján. Cheong Kuoc Va, Makaói biztonsági államtitkára elmondta, hogy ha szükséges, a kormány igénybe veszi az Interpol segítségét a CTM elleni támadások kivizsgálása ügyében.

 

Jelenleg mindkét ügyet az a nyomozóhatóság vizsgálja, mely a kiemelt nyomozásokat kezeli az országban. Mikor ők befejezték munkájukat, a kormány "megfelelő időben nyilvánosságra hozza az ezzel kapcsolatos információkat" - ígéri Chui.

 

Címkék: kaszinó,