Mai Tippajánló: Bourges Basket - Ros Casares Valencia

2011-11-09
A női Euroligában a mai nap az 5. forduló meccseit rendezik. Az eddig otthon veretlen Bourges Basket csapata nehéz este elé néz, eddig ilyen csapattal idén még nem játszottak.

Bourges Basket - Ros Casares Valencia
Kosárlabda - Euroleague Women
 
Tipp: Ros Casares
Odds: 1.40
Iroda: bet365
Kezdés: 20:00

A francia Bourges eddig hazai parketten mindkét meccsét megnyerte. A Prágát tizenkettővel, míg a Győrt tizenkilenc ponttal győzte le. Igen ám, de akkor a Prága sem állt még össze, a Győr meg a női Euroliga újonca, ők még csak ízlelgetik ezt a légkört. Ma a Ros Casares csapata ellen játszanak, és nagy az esély arra, hogy elvesztik a veretlenségüket hazai pályán. A Valencia jelenleg a Galatasaray mögött a második a csoportban, három győzelmük mellett egy vereséget gyűjtöttek be.
 
A spanyolok az elmúlt években bizonyították, hogy számolni kell velük. 2007-ben és 2010-ben a második helyet kaparintották meg, míg a legutolsó kiírásban a negyedikek lettek. A bronzmeccsen a Yekaterinburg verte őket, egy nagyon zaklatott, sajnos azt kell mondjuk gyenge színvonalú meccsen. De az nem lehet véletlen, hogy a legutóbbi öt kiírásból három alkalommal is Final Fourba jutott a Valencia, és kétszer döntőt is játszott.
 
A Valencia azon kevés csapatok egyike, ahol nem amerikai légiós(ok) viszik előre a csapatot. Itt játszik ugyan Murphy, de Lyttle és Wauters is jobb átlagokkal rendelkezik, ami a dobott pontokat illeti. A Ros Casares eddig is bombaerős volt, de két hete még tovább erősödött a keretük, hisz immár a spanyoloknál játszik Lauren Jackson, az ausztrál válogatott kiválósága. Sérülése után talán még nem az igazi, de 10 percet már kapott a Ros Casares utolsó meccsén. Azért azt valljuk be, bármekkora klasszis is valaki, csak úgy beesni egy csapatba, ahol nem ismeri a figurákat, amiket játszik a csapat, úgy elég nehéz nagyot játszani. Jackson már két hete a Valenciával edz, ezen a találkozón már egész biztosan hasznára lesz a spanyoloknak. Vele a 4-es és 5-ös posztokat tekintve az Euroliga legerősebb együttese lett a Ros Casares. Az ausztrál légióson kívül itt játszik a spanyol válogatott center, S. Lyttle, aki a női mezőny egyik legatletikusabb centere. Itt pattogtat a rutinos Jana Vesela, természetesen ő is válogatott hazája csapatában, és talán méltatlanul utoljára hagytuk Wauterst, aki a Valencia legeredményesebb játékosa idén. Wauters 19,8 pontot átlagol, és emellett még 8,5 lepattanót is szed meccsenként.
 
Az már most látszik, hogy a Bourges négyes és ötös poszton nem tudja majd felvenni a versenyt a spanyolokkal.A franciáknak három olyan játékosa van, akik elérik a 190 cm-t. Digbeu, Amant és Kublina. Senkit sem megbántva, de hárman nem átlagolnak annyi pontot, mint Wauters egyedül…
 
A Bourges hatalmas hátrányban lesz a palánk alatt. Az nagyon valószínű, hogy a festékben nem tudnak a spanyolok fölé kerekedni, így nekik kintről kellene operálni. Igen ám, de a Bourgesnél nincsenek vajkezű lányok, akik bárhonnan betalálnak. A hárompontosokat például mindössze 25%-kel dobják, ami még átlagosnak sem nevezhető. De nem elég, hogy palánk alatt jobbak a spanyolok, még a hármasokat is jobban dobálják. Persze nem az a játékuk, ők minden labdát megpróbálnak bejátszani a palánk alá.
 
A Valenciánál ez a négy 190 fölötti klasszis nagyon sok variációs lehetőséget rejt magában. Mert ugyan elsősorban a palánk közelében veszélyesek, de Vesela és Jackson a 4-5 méteres tempókat is remekül dobja. Ez azért fontos, mert a védőjüket ki tudják hozni a palánk alól, így az irányítóknak, vagy a bedobóknak lehetőség van betörni a palánk alá. Márpedig ha az ellenfél centere kinn védekezik, akkor sokkal könnyebb dolga van a kisebb termetű játékosoknak, ha egy ziccert akar kosárral befejezni. Ráadásul rengetegszer el fogják váltani magukat a franciák védekezésben, mert nem tudják majd eldönteni, hogy ki kit is fogjon, mikor adja át, meddig kövesse…
 
Hiába zónáznak majd, abban sem lesz sok sikerélményük. Lyttle-t és társait ugyanúgy játékba tudják majd hozni. De nemcsak négy játékosra épül a Valencia. Itt játszik még Yacoubou, aki szintén 1.90 magas, ráadásul a testalkata is olyan, hogy őt nemigen tudják elnyomni az ellenfél védői, vagy egy lepattanónál őt kiszorítani a palánk alól lehetetlen. De irányítókban is nagy a merítési lehetősége Natalia Hejkovának. A Valencia légiósa Honti Kata, aki a Sopronban kellő rutint szerzett az évek során, de a spanyol válogatott Dominguez is a Valencia játékosa. De hogy tovább fokozzuk, Palauról még egy szó sem esett, pedig szintén spanyol válogatott, és akkor még mindig itt van Murphy, aki 16 pontot és 5 lepattanót átlagol.
 
Európa egyik legjobb csapata a Valencia, ehhez kétség nem fér. Az elmúlt években bebizonyították, hogy mindenkire veszélyesek. Mi ismét FF-ba várjuk őket, és ha nem sújtja őket valami elképesztő sérüléshullám, ott is lesznek.


Címkék: sportfogadás, tipp,