Macska-egér játék az orosz illegális kaszinók ügyében

2013-02-14
Az illegális orosz kaszinók üzemeltetésében érdekelt Ivan Nazarov nem hajlandó visszavonni vallomását, magával akarja rántani azokat az állami hivatalnokokat, akik kenőpénz ellenében szemet hunytak a hálózat működése felett.

  

Nazarovot tavaly októberben annak ellenére helyezték szabadlábra, hogy beismerte, hogy egy 15 illegális kaszinóból álló hálózatot üzemeltetett az orosz fővárosban. Miután 2011. februárja óta fogságban volt, valószínű, hogy ha az eset valaha is bíróságra kerül, ő már letöltötte a büntetését. Nazarov most veszélyes macska egér játékba kezdett két rivális bűnüldöző szervvel, az Ügyészségi Hivatallal és a Nyomozó Bizottsággal. Az egyik a letartóztatásokat végzi, a másiknak pedig jogában áll ejteni a vádakat. 

 

Nazarovot 2011. februárjában tartóztatta le a Nyomozó Bizottság, de nem ő volt a fő célpont. Az Ügyészségi Hivatal embereit akarták, akiknek Nazarov, mint ahogy azt vallomásában is megerősítette, kenőpénzt fizetett. A fő célpont Alexander Ignatenko, moszkvai ügyész-helyettes volt, aki már azelőtt elmenekült az országból, hogy megvádolhatták volna azzal, hogy 3 éven keresztül, 26 millió dollár kenőpénz fejében szemet hunyt az illegális kaszinók üzemelése felett. Az ügyben összesen 15 embert tartóztattak le.

 

Miután szabadlábra helyezték, Nazarov bekerült egy szövetségi tanúvédelmi programba. Ignatenkot időközben megtalálták Lengyelországban, aki a kiadatásával kapcsolatban az Emberi Jogok Bíróságához fordult, mondván, hogy élete veszélyben van, ha visszatér Oroszországba.

 

2011. áprilisában megtalálták Alexei Prilepsky, az ügy egyik gyanúsítottjának holttestét. Két hónappal korábban tűnt el, miután találkozott Nazarov egyik barátjával, Nikolai Zakharov-val és közeli munkatársával, Marat Mamyev-vel. A meggyilkolt férfi felesége azt állítja, hogy férjét azért ölték meg, mert túl sokat tudott az ügyről.

 

Nazarov vallomásában egyébként úgy jellemezte az Ügyészségi Hivatal embereit, akiknek a kenőpénzt fizette, hogy sokkal könyörtelenebbek, mint azok a bandák, akik a moszkvai alvilágot irányítják.  Elmondása szerint míg a bandák ténylegesen értik a vállalkozás struktúráját és annak a fontosságát, hogy a víz fölött maradjanak, és fizessék az alkalmazottakat, azok az emberek, akik meglátogatták őt az Ügyészségi Hivataltól, a bevétel 80 százalékát is lefölözték. Ezen kívül nyaralásokat és magánrepülős utazásokat követeltek, de a legbizarrabb eset azonban az volt, mikor egy csincsilla specialista állatorvost is fizettettek Nazarovval.

 

Mikor a Nyomozó Bizottság letartóztatta Nazarovot, felajánlották neki, hogy enyhítheti büntetését, ha megnevezi azokat az embereket, akik kenőpénzt követeltek tőle. Innen indult a lavina: a bemártott hivatalnokok ezután - saját büntetésüket enyhítendő - bemártották a főnökeiket, akik állítólag szintén leszedték a maguk sápját a kenőpénzekből. 

 

A vallomások ellenére az ügy utolsó vádlottjait - két rendőrt - is szabadon engedték decemberben, ugyanis az Ügyészségi Hivatal állítása szerint nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy bíróság elé vigyék az ügyet, és így a Nyomozó Bizottság nem tarthatta őket tovább fogva. 

 

Az egyetlen módja az ügy folytatásának most az, ha Lengyelország kiadja Ignatenkot, és kötelezik a vallomástételre. A legújabb hírek szerint Lengyelország csak abban az esetben hajlandó a kiadatásra, ha mind az Ügyészségi Hivatal, mind a Nyomozó Bizottság garanciát ad arra, hogy az ügyet szigorúan az orosz törvényeknek megfelelően fogják lefolytatni.

 

Az, ahogyan az eset holtpontra jutott, jól körvonalazza azt a sötét valóságot, amelyet az orosz kaszinótilalom eredményezett. Egy bennfentes szerint „körülbelül 500 ezer dollárból meg lehet oldani egy illegális kaszinó működtetését. Az körülbelül 1 millió dollárt hoz egy hónapban, és három hónap után bezárják. A rendőrség fenntartja a látszatot, hogy végzi a munkáját és bezáratja a kaszinókat, a kaszinók pedig kevesebb csúszópénzt fizetnek ki, mint amennyit régebben adóra költöttek. Egy olyan fura helyzet ez, amivel, a legtöbb szereplő – úgy tűnik - elégedett.”

 

 

Címkék: kaszinó,