MSzSz: a pénznyerők további adóztatása bevételkieséssel járhat

(MTI) 2011. szeptember 2.A pénznyerő automaták után kivetett adó további emelése veszélybe sodorná a most éves szinten 70 milliárd forintos költségvetési bevételt a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) állásfoglalása szerint.

    Ugyanakkor a közlemény szerint a szerencsejáték iparág egyes területei még rendelkeznek tartalékokkal, különösen a jelenleg illegális online szerencsejáték szabályozása révén juthatna komoly bevételhez a magyar állam. Az állami adóhatóság engedélyével nem rendelkező, külföldi adóparadicsomokban bejegyzett illegális internetes szerencsejáték site-ok ugyanis együttesen mintegy 80-100 milliárdot forgalmaznak Magyarországon a szövetség szerint, de adót nem fizetnek.
    Az MSzSz által közétett becslések szerint Magyarországon több mint félmillióan játszanak rendszeresen online szerencsejátékot, ami nem lenne baj, ha a szolgáltató becsületesen adózna a magyar játékosoktól keletkezett bevételei után.
    A szövetség úgy véli, hogy a pénznyerő automata ágazat jelenlegi adórendszerének megfelelő átalakítása, például a fix különadóról a bevételarányos százalékos adózásra való áttérés esetén is növekedhetnek a szerencsejáték piac adóbevételei, ezért arra kérik a kormányt, hogy a tételes játékadó megemelése helyett egy, a szakmával is egyeztetett, online szerencsejátékok szabályozásra is kiterjedő adóreformot támogasson, ami garancia lehet az adóbevételek növekedésére.
    A szövetség emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön bejelentette, a kormány adóemelési tervei között szerepel a szerencsejátékok adójának emelése is.
    A közlemény szerint a pénznyerő automata ágazat szereplőit tömörítő szervezet is tisztában van az ország helyzetével, ezért minden szakmai kapacitását és tapasztalatát felajánlja a gazdasági tárca szakembereivel való együttműködésre annak érdekében, hogy a költségvetés a szerencsejáték ágazatból valós adóbevétel növekedéshez jusson. Ilyen jellegű javaslatokat az MSzSz már többször benyújtott, de sajnos ezeket még nem tárgyalták részletesen.
    A közlemény szerint a régióban a legmagasabb, jelenleg havonta gépenként százezer forint a tételes játékadó Magyarországon, ami nem hasonlítható a cigaretta vagy az alkohol jövedéki adójához, mivel ez nem terhelhető tovább a fogyasztókra, kizárólag az üzemeltetőt terheli.

    A szövetség által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint a pénznyerő ágazat már régóta recesszióval küzd, a gépek és a bevételek száma évről évre csökken. A különadó megemelése adóbevétel-növekedés helyett csökkenést fog eredményezni, nem beszélve az egyéb káros hatásokról, például munkahelyek szűnhetnek meg, s vendéglátóhelyek zárhatnak be.