MSZSZ adóbevételt növelő javaslatai

(MTI) 2011. 09.07.- A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) javaslatokat dolgozott ki a ténylegesen azonnali állami adóbevétel növelésre, ezek között a bevételarányos adó bevezetésére, és az online piac szabályozására, mert véleményük szerint a kedden bejelentett 50 százalékos játékadó emelés a pénznyerő ágazatból nem eredményez plusz költségvetési bevételeket.

  Az MSZSZ MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatójában emlékeztetnek: a többlet adót csak többletbevételekből lehet kigazdálkodni, viszont a játékosok pénznyerő automatákra fordítható pénzösszegei folyamatosan csökkennek, ezért a gépek száma és bevételeik érvről évre mérséklődnek.

    A különadó megemelése nemcsak az államhoz befolyó játékadó bevétel csökkenését, hanem munkahelyek megszűnését is eredményezi az MSZSZ szerint. A többlet adót csak oly módon tudják az érintett vállalkozások kigazdálkodni, hogy csökkentik a gépek számát, ezért összességében az intézkedés adóbevétel kiesést eredményez.
    A pénznyerő automata ágazat vállalkozóit tömörítő szervezet tagjainak jelentős része már a kormánybejelentést követően jelezte, hogy gépparkjának és alkalmazottainak számát csökkentenie kell, mert a különadót nem tudják áthárítani a játékosokra.
    Éppen ezért a kormány várakozásait az iparág tagjai egy bevétel arányos, százalékos adózási forma bevezetésében látják. A pénznyerő automata piacon a tételes játékadóról a százalékos adózásra való áttérés esetén a jelenlegi adózási rendszer igazságosabbá válna, és a nagyobb forgalmú játékhelyekről azonnal több adó folyna be az adóhatósághoz.
    A szakma egyöntetű véleménye szerint a szerencsejáték piac internetes ágazatának szabályozásával juthatna a költségvetés többletbevételekhez, mert jelenleg ez az ágazat illegálisan működik és egyetlen forint adóbevételt sem hoz. A jelenleg mintegy százmilliárd forintos éves forgalmat lebonyolító online piac szabályozásának legfontosabb eleme egy magyar tükörszerver elhelyezése, ami lehetővé teszi a szolgáltató folyamatos, valós idejű ellenőrzését. Így betekintést enged a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak a játék szervezésébe és a bevételek alakulásába.
    A szabályozás első lépése, ami az illegális oldalak technikai (IP cím blokkolás – azaz hazai internet szolgáltatón keresztül ne lehessen illegális szerencsejáték oldalt elérni) és banki (tranzakció tiltás) blokkolását jelenti azonnal bevezethető. A blokkolás az állami szerencsejáték szervező sportfogadási bevételeinek azonnali növekedését eredményezi. A blokkolt oldalak játékosai ugyanis kénytelenek lesznek áttérni a szabályozott játékokra (tippmix, lottó, stb.), ami azonnali többlet adóbevételt is jelent. A blokkolás azonnal bevezethető, és a végleges szabályozást néhány hónap alatt ki lehet dogozni - vélik a Magyar Szerencsejáték Szövetségnél.
    Összességében, a magyar szerencsejáték ipar átgondolt, a szerencsejáték piac igényeihez is alkalmazkodó szabályozása az állami bevételek azonnali növekedését és új munkahelyek létrejöttét eredményezhetné - tartalmazza az állásfoglalás.