MLSZ - Az elnökség elfogadta Egervári beszámolóját és lemondását

2013-10-30
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége keddi ülésén elfogadta a válogatott volt szövetségi kapitánya, Egervári Sándor szakmai beszámolóját, egyúttal - hivatalosan - a szakember október 11-én felajánlott lemondását is.

 

Az MLSZ honlapjának keddi beszámolója emlékeztet arra, hogy Egervári 2010. augusztus 11. és 2013. október 11. között 34 mérkőzésen vezette a magyar együttest, a mérlege pedig 17 győzelem, 8 döntetlen és 9 vereség volt. Teljesítménye 62 százalék, az elmúlt 25 évben ennél egyetlen magyar szövetségi kapitány sem teljesített jobban. Ahogy hangsúlyozzák: 2000 óta ő volt az első, akivel a negyediknél jobb helyet tudott elérni selejtezőcsoportjában a válogatott, hiszen mindkét selejtező végén a harmadik lett.

 

Az elnökség elfogadta, hogy Egervári tíz olyan játékost is beépített a keretbe, aki bronzérmes lett a 2009-es egyiptomi, U20-as világbajnokságon, és azt is, hogy egészen idén márciusig töretlenül fejlődött, és a legtöbb mérkőzésen igazi közösségként működött a magyar válogatott. A beszámoló szerint ugyanakkor a grémium elfogadhatatlannak tartja a március óta lejátszott találkozókon tapasztaltakat, legyen szó barátságos vagy tétmérkőzésről, közösségépítésről, eredményességről. 

 

"Különösen sajnálatra méltó, hogy a csapat a selejtezősorozat kiemelkedően fontos bukaresti mérkőzésén nem tudott felnőni az elvárt szinthez, és teljesítményével, de legfőképpen a vereség módjával az egész futballszerető közvélemény számára hatalmas csalódást okozott" - olvasható az mlsz.hu-n.

 

A romániai, 3-0-s kudarc után felmerült a szövetségi kapitány leváltása, ám az elnökség akkor úgy döntött, hogy a hátralévő mérkőzéseken is Egervári és stábja dirigálja a csapatot, ezt követően viszont egyértelművé vált, hogy a szakember az általa elért szinten túl már nem volt képes a továbblépést biztosítani, így az amszterdami, 8-1-es vereséget követően az MLSZ elnöke elfogadta a lemondását - áll a honlapon.

 

Az elnökség szerint Egervári tevékenysége két időszakra bontható. Az első 30 hónapban folyamatosan fejlődött, erősödött a válogatott, az utána következett nyolc hónapban viszont megtört a folyamat, nem sikerült megőrizni a korábbi stabilitást és eredményeket:

 

"Ennek legfőbb szakmai okai a válogatottban érintett játékosok meggyengült versenyeztetése, az aktuális forma, az átigazolások és sérülések voltak, amelyeket a szakmai stáb hibái is erősítettek. Ehhez hozzájárult, hogy a válogatott illetve a szakmai stáb támogatottsága is érezhetően gyengült a közvélemény szemében és a szakmában egyaránt."

 

A beszámoló szerint az MLSZ elnökségének egyértelműen az az álláspontja, hogy a válogatott hosszú távú érdekeit a megfontolt, körültekintő kapitányválasztás szolgálja, ezért a vezetés alaposan mérlegeli a lehetőségeket, mielőtt meghozza végső döntését.

 
Forrás: MTI
Címkék: labdarúgás,