MKSZ-vizsgálat a Békéscsaba-Debrecen mérkőzésen történtek miatt

2013-11-18
A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) azonnali hatállyal vizsgálatot indít a szombaton rendezett Békéscsaba-Debrecen női NB I-es mérkőzésen történtek miatt. A szurkolók elmondásuk szerint nem ARRA a Csatáry Lászlóra utaltak...

 

A meccsen a hazai szurkolók egy része Csatáry Lászlóra utalva "Veled vagyunk, Csatáry Laci!"-szövegű molinót feszített ki, mire a vendég drukkerek egy része sajtóértesülések szerint félreérthetetlen náci karlendítéssel és hangos "Sieg heil!" kiáltással válaszolt. A hazai szimpatizánsok szerint az a Csatáry László, akire ők utaltak, nem a háborús bűntettekkel vádolt személy, hanem egyik, alkoholelvonóra készülő társuk.

 

A szövetség hétfői közleményében jelzi: az MKSZ - csakúgy mint minden jóérzésű ember - szégyenkezve és döbbenten áll a történtek előtt, és a leghatározottabban elutasít minden rasszista, kirekesztő magatartást, amelynek nincs helye a civilizált világban.

"Kézilabda-mérkőzéseken eddig sem volt szokás semmiféle gyalázatos viselkedés, és ígérhetem, hogy ezután sem lesz!" - kommentálta a történteket Vetési Iván, a szövetség elnöke, aki egyúttal hangsúlyozta: "Már utasítottam az illetékes bizottságok vezetőit, hogy alaposan, ugyanakkor a lehető legrövidebb időn belül vizsgálják ki, mi is történt pontosan Békéscsabán, és kik a felelősök. A vizsgálat eredményét természetesen azonnal nyilvánosságra hozzuk."

 

Fülöp Csaba, a békéscsabai klub gazdasági vezetője a beol.hu oldalnak elmondta: a szurkolók még a találkozó előtt jelezték, hogy molinókat helyeznek ki.

"A második félidő közepén én láttam, hogy megjelent az említett molinó a nézőtéren, és azonnal hívtam a biztonságiak vezetőjét, hogy intézkedjenek a levételéről, akik azonnal léptek, és elvették a molinót a drukkerektől" - tette hozzá.

 

Az internetes lapnak a szurkolók elmondták: ők a békéscsabai Előre régi szurkolójának, Csatáry Lászlónak, becenevén Csutaknak üzentek, aki jelenleg hajléktalan, így nem tud kijárni a meccsekre, de mindig szorít a lila-fehéreknek. Csutak most alkoholelvonóra készül, és azért üzentek neki a szurkolók a felirattal, hogy ebben az elhatározásában morálisan segítsék, támogassák. Hozzátették: a békéscsabai szurkolók és a klub is elhatárolódik a háborús bűnös Csatáry Lászlótól.

 

Hasonló eset történt augusztus 17-én az FTC-MTK labdarúgó bajnokin, ahol a ferencvárosi drukkerek egy csoportja "In memoriam Csatáry László" feliratot feszített ki a lelátón. Az MLSZ ezért 800 ezer forintra büntette meg az FTC-t.

 

A Magyarországon és Szlovákiában is háborús bűntettekkel vádolt Csatáry László életének 99. évében, augusztus 10-én hunyt el. A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádirata szerint 1944-ben szándékosan segítette a Kassáról koncentrációs táborokba deportált zsidók megkínzását és törvénytelen kivégzését. A kassai kerületi bíróság idén márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a szlovákiai város népbírósága által 1948-ban Csatáry László ellen hozott halálos ítéletet; haláláig a bíróság azt vizsgálta, melyik országban kell letöltenie büntetését.

 

Forrás: MTI

Címkék: kézilabda,