Löw: tíz év munkája érett be

2014-07-14
Hosszas előkészítő munka gyümölcsének tartja a világbajnoki címet Joachim Löw, a vasárnapi döntőben Argentínát hosszabbítás után 1-0-ra legyőző német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

 

A szakvezető kiemelte, a program tíz éve kezdődött el, amikor még Jürgen Klinsmann segítőjeként dolgozott a csapat mellett. "Csaknem 50 napot töltöttünk most együtt, de ez a projekt 2004-ben indult el. Az a siker titka, hogy folyamatosan fejlődtünk, még akkor is, ha az utolsó lépést korábban nem tudtuk megtenni a nagy tornákon" - mondta.

 

Az 54 éves tréner hangsúlyozta, az általa tanítottakon túl a háttérben ott vannak a hagyományos német értékek is, mint a kemény munka és az, hogy sosem szabad feladni. "A Bundesligának és a németországi edzőközpontoknak hatalmas szerepük van ebben a diadalban. Amikor a 2000-es és 2004-es Eb-n is a csoportkör után búcsúztunk, akkor a padlón voltunk. Ekkor elhatároztuk, hogy edzőcentrumokat építünk, hogy technikailag jobbak legyünk."

 

Löw szerint az első jeleket akkor lehetett látni, amikor 2010-ben az elmúlt 76 év legfiatalabb német együttesével bronzérmet nyertek és támadó stílusukkal sok rajongót szereztek. "A Bundesliga-klubok egyre fiatalabb játékosokat emeltek be az első csapatukba, nagyszerű munkát végeztek és hálás vagyok nekik" - tette hozzá.

 

Németország története negyedik világbajnoki címét szerezte meg vasárnap. A győztes meccs után túláradó örömmel nyilatkoztak a sajtónak a német játékosok.

 

Mario Götze, a győztes gól szerzője: 

"Nem volt egyszerű számomra az elmúlt idény és a vb sem. Olyan, mintha álmodnám az egészet. Büszke vagyok a csapatra és mindarra, amit itt Brazíliában véghez vittünk. Megérdemeltük a kupát."

 

Manuel Neuer, a vb legjobb kapusa:

"Hihetetlen! Szuper csapatunk van, és mögötte remek a stáb is. Valamikor vége szakad majd az ünneplésnek, de utána is mindennap vigyorral az arcunkon fogunk ébredni."

 

Philipp Lahm csapatkapitány:

"Elképesztő, amit nyújtottunk, és amit gürcöltünk. Ez emeli ki ezt a csapatot, csodálatos érzés."

 

Bastian Schweinsteiger:

"Még mindig nem tudom felfogni. Élvezzük a pillanatot, és köszönjük a támogatást egész Németországnak. Ma mindenhol ünneplés lesz!"

 

Miroslav Klose, a vb-k történetének legeredményesebb játékosa:

"Fantasztikus sikert arattunk, ez volt a hab a tortán. Mindig arról álmodtam, hogy ott fenn állok a kupával, és lenézek a stadionra. Őrület."

 

André Schürrle:

"Felfoghatatlan. Amikor lefújták a meccset, elkezdtek potyogni a könnyeim. Nem tudtam, mit tegyek. Gyönyörű ez a kupa, és az én kezemben csillog. Egy másodpercet sem fogunk aludni, a repülőgép indulásáig csak ünneplünk, aztán otthon kezdődhet a buli a szurkolókkal."

 

Jerome Boateng:

"Szétvet az öröm, ez leírhatatlan. Egész Németország büszke lehet ránk, most ünneplés jön kifulladásig. Ma mindenki táncolhat a vállamon."

 

Mats Hummels:

"Egyike vagyok azoknak, akiknek még össze kell szedniük magukat. Még nem is tudok igazán ünnepelni. Mintha még egy másik világban lennék, és nem jutna el semmi az agyamig. Tudtuk, hogy kiegyenlített lesz a döntő, megvolt a sikerhez szükséges parányi szerencse is, de ez így teljesen rendben van."

 

Lukas Podolski:

"Szuper csapatot alkotunk. Megszereztük azt, amiért annyit dolgoztunk."

 

Christoph Kramer, akit egy ütközés után le kellett cserélni:

"Nem emlékszem túl sok mindenre, de ez végül is teljesen mindegy most."

 

Forrás: MTI

Címkék: labdarúgás,