Löw: Müller egy unortodox játékos

2014-06-17
Amennyire hiányzott a legutóbbi aranylabdás portugál Cristiano Ronaldo játékából a hatékonyság, annyira volt elemében a németek legjobbja, Thomas Müller a két csapat hétfői összecsapásán, amelyen három góllal vette ki részét a 4-0-s sikerből a G csoport első mérkőzésén.

 

Amennyire hiányzott a legutóbbi aranylabdás portugál Cristiano Ronaldo játékából a hatékonyság, annyira volt elemében a németek legjobbja, Thomas Müller a két csapat hétfői összecsapásán, amelyen három góllal vette ki részét a 4-0-s sikerből a G csoport első mérkőzésén.

 

"Nagyszerű dolog háromszor is betalálni egy vb-nyitányon, ráadásul egy ilyen ellenféllel szemben, mint amilyen a mai volt" - lelkendezett a fölényes siker után Müller, aki felülmúlhatja eleve pazar 2010-es teljesítményét is. Négy esztendeje a Dél-afrikai Köztársaságban öt találattal holtversenyben negyedmagával végzett az élen a világbajnokság eredményességi rangsorában, végül azonban a legjobbak között is a legjobb lett azzal, hogy neki három gólpassza is akadt, amivel a többiek elé került.

 

A salvadori meccsen triplával indító támadót dicsérte a németek szövetségi kapitánya, Joachim Löw is:

 

"Ő egy unortodox játékos, akiről én, mint edző sosem tudom, mit fog csinálni" - mondta a szakvezető. "Ebből eredően az ellenfelek számára is teljesen kiszámíthatatlan, csak az jár a fejében, hogy gólt szerezzen".

 

"Jól szálltunk be a meccsbe, hamar elhúztunk két góllal, és amikor 3-0-s előnyre tettünk szert, gyakorlatilag vége is volt a mérkőzésnek" - összegzett Müller, aki az öltözőben fogadhatta a története 100. vb-győzelmét ünneplő német válogatottat köszöntő kancellár, Angela Merkel személyes gratulációját is.

 

A Nationalelf a portugálok elintézésével gyakorlatilag megismételte 2010-es bemutatkozását, amikor is a csoportnyitányon szintén 4-0-ra nyert, akkor az ausztrálok ellen, majd meg sem állt az elődöntőig.

 

A portugálok, akik négy gólt még sosem kaptak világbajnoki mérkőzésen, annál szomorúbbak lehetnek, hogy megint a németekkel hozta őket össze az élet: a 2006-os bronzmeccsen 3-1-re maradtak alul velük szemben, a 2008-as Európa-bajnokságon 3-2-re veszítettek, s a 2012-es Eb-rajton is a németek diadalmaskodtak 1-0-ra. Hétfőn pedig az eddigi legsúlyosabb verésben részesültek "örökös" legyőzőjük részéről.

 

Löw szerint a diadal azért születhetett meg, mert csapata nagyon jól végrehajtotta a találkozóra kidolgozott játéktervet, uralta a középpályát és rendre gyors akciókat vezetett.

 

"A meccsnek az első 45 percben vége lett. Németország birtokolta a labdát és megleptek minket ellentámadásaikkal" - értékelt a portugálok szövetségi kapitánya, Paulo Bento, aki hozzátette, a 4-0-s vereségben nagy szerepe volt, hogy a rivális rendkívül hatákonyan élt lehetőségeivel. "Nem voltak annyival jobbak, mint azt az eredmény mutatja, mi sajnos több buta hibát elkövettünk, messze nem játszottunk úgy, ahogy azt vártuk magunktól".

 

Müllert isteníti a német sajtó

A tömör "Müller!" címmel harsogta világgá a német labdarúgó-válogatott portugálok felett aratott hétfői 4-0-s világbajnoki győzelmét a Bild internetes oldala, és hasonló lelkesedéssel számolt be róla a többi német lap is.

 

"Micsoda kezdet" - lelkendezett a lap, akárcsak a Der Spiegel, amely szerint "briliánsan kezdte a világbajnokságot" a válogatott.

 

A beszámolók középpontjába a mesterhármast elérő Thomas Müller került, akiről a Bild azt írta, hogy "fesztelenül" játszik, egyúttal pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy már nyolc vb-gólnál tart, miután négy éve öt találattal holtversenyben gólkirály volt.

 

A Kicker szerint "egész Németország négy éve várta ezt a mérkőzést", mármint az újabb vb-rajtot, miközben a Frankfurter Allgemeine Zeitung "szinte tökéletesnek" nevezte a csapat játékát.

 

Utóbbi szerint "még a legoptimistábbak sem mertek ilyen rajtról álmodni", amelyen a "ragyogó" Thomas Müller "mindenki fölé nőtt".

 

A Der Spiegel emlékeztetett arra, hogy a német válogatott nem nyűgözött le senkit a felkészülés során, "a kezdőrúgás után azonban Joachim Löw csapata rögtön topfavoritként futballozott".

 

A Bild a beszámolójában máris messzire tekint, amikor úgy összegez: "igen, ez a mi világbajnokságunk lesz".

 

Forrás: MTI

Címkék: labdarúgás,