Lóverseny tippek - Sussex Stakes

Frankel, a világ legmagasabbra értékelt versenylova áll rajthoz áll augusztus 1-én, szerdán a Sussex Stakes-en Goodwood-ban. Ez lesz Frankel első szereplése az Ascot-on aratott 11 hosszas győzelme óta, mely a modern lóversenyzés történetének egyik legnagyszerűbb teljesítménye volt.

  

Az 1 mérföldes, Group 1 minősítésű Qipco Sussex Stakes általában az ötnapos Glorious Goodwood Festival egyik  legnagyobb érdeklődéssel kísért futama. Idén az izgalmak nem fognak tetőfokra hágni, hiszen a világ legmagasabbra értékelt lova, a 11 verseny óta veretlen Frankel  jószerivel az összes vetélytársat elriasztotta. Múlt hét elején még 16, a hét végén már csak 7, a mai napon már csak 3 telivér maradt állva Frankel mellett, akik közül az egyik Frankel pacemakere, Bullet Train.

A legújabb pletykák szerint egyébként ez lesz Frankel utolsó egymérföldes futama. Az idei szezonban állítólag már csak hosszabb távokon indul, aztán 2012 végén tenyésztésbe áll a Juddmonte Farmon. 

  

A mezőny:

Frankel (1/20) Sir Henry Cecil tanítványa, a négyéves Galileo mén, a világ legmagasabbra értékelt lova (minden idők legmagasabb Timeform értéke az övé: 147)! 11 futamából mind a  11-et megnyerte, amiből 7 Group 1 minősítésű verseny volt. Utolsó futamán, a Queen Anne Stakes-en a Royal Ascoton szenzációs teljesítményt mutatott, szó szerint lealázta a mezőnyt, 11 hosszal nyert Excelebration előtt. Természetesen ő a futam favoritja, óriási meglepetés lenne, ha nem nyerne fölényesen, mindenki azt várja, hogy megszerzi zsinórban 12. győzelmét.

Farhh (12/1) A Godolphin istálló négyévese sérülésekkel küszködött, ezért eddig csupán 5 futamon indult, amiből hármat megnyert. Idén a Prince Of Wales Stakes-en harmadik lett So You Think mögött, majd a Coral Eclipse-en óriási csatát vívott Nathaniel-el, akitől végül fél hosszal kikapott. Utolsó két versenyét 2000 méteren futotta, az egy mérföldre való visszatérés jól jöhet neki. Farrh egyébként 2010-es debütáló versenyén fél testhossznyira megközelítette Frankelt a célban, szerdán azonban minden bizonnyal csak a második helyért versenyezhet.

Gabrial (66/1) A hároméves ír telivér eddig 7 futamon indult, melyből 3-at megnyert, egyszer pedig második volt. Group minősítésű futamon még nem tudott bizonyítani. Idén két handicap futamon indult, ahol 1. illetve 2. lett, majd utoljára a St James Palace Stakes-en az Ascot-on, ahol 5. lett.

Bullet Train (150/1) Frankel istállótársa és megszokott edzőtársa, Frankel pacemakereként lesz jelen a futamon. 

  

 

Sussex Stakes statisztikák:

Az utóbbi 10 nyertesből 6 volt 3 éves

A legutolsó négy bajnok is 3 éves volt. A 10 év teljes mezőnyének egyébként 40 százaléka hároméves volt. A 4 négyéves vagy annál idősebb bajnok közül 3 a Queen Anne Stakes első két helyén végzett.

Az idei mezőnyben Gabrial hároméves. 

 

5 kanca futott összesen, 1 tudott nyerni

Csupán 5 kanca futott a Sussex Stakes-en, közülük Soviet Song egyszer megnyerte, kétszer pedig helyezett lett. Rajta kívül csak egy kanca tudott helyezést elérni, Ghanaati. Mind Soviet Song, mind Ghanaati előtte az első négy között végzett az 1000 Guineas-on és a Coronation Stakes-en.

Az idei mezőnyben eredetileg egy kanca, Ishvana indult volna, azonban ma ő is visszalépett.

 

Az utóbbi 10 nyertesből 10 első vagy második helyen végzett legutóbbi futamán

Ennek a kritériumnak az idei mezőnyből Farnkel és Farhh felel meg.

 

Az utóbbi 10 nyertesből 8 már nyert előzőleg 1 mérföldön

A két kivétel 2. illetve 3. helyen végzett egy 1m-1m2f Group 1 futamon

Az idei mezőnyből Frankel, Farhh és Gabrial is nyert már 1 mérföldes távon.

 

A legutóbbi 10 nyertesből 7 már nyert Group 1 futamot

A három kivétel Group 3 versenyen győzedelmeskedett, 1 még nem futott Group 1-es futamon, a másik kettő pedig 2. illetve 3. helyen végzett Group 1 mezőnyben.

A mezőnyben Frankel tudott csak Group 1 szinten is bizonyítani. Farhh csak helyezett volt még Group 1 mezőnyben. 

 

A legutóbbi 10 nyertesből 8 az azévi Royal Ascot-on 1. vagy 2. helyen végzett

A négy ló közül csak Frankel tudott győzni tudott saját futamán az idei Ascot-on.

 

Trénerek

Aidan O’Brien eddig összesen 17 lovat indított, 3 győztes és 4 helyezett volt köztük. Idén ma reggelig úgy volt, hogy Ishvana-t, Power-t és Reply-t indítja, azonban ma délelőtt mindegyiket visszaléptette.

Richard Hannon 7 neveltjét indította, 2 győztes és 2 helyezett lett közülük, idén Strong Suit-ot nevezte, azonban ma délelőtt ő is is visszalépett.

Sir Henry Cecil egyetlen szemefényét, Frankelt indította csak ezen a futamon tavaly, mint tudjuk, meg is nyerte a futamot. Nem szeretnénk elkiabálni, de hacsak valami baleset nem történik, biztos, hogy kontinensünk csodalova nyeri a futamot.

 

A futamot magyar idő szerint szerdán 16:10-kor indítják.