Lottózó tulajdonosok és családjaik a leggyakoribb nyertesek

2014-12-10
A 20 leggyakrabban nyerő játékos fele vagy hivatalos lottózót üzemeltet, vagy valamelyik családtagja teszi ezt New Jersey-ben.

 

Az Asbury Park Press által végzett nyomozás kiderítette, hogy 2009 óta ez a tíz játékos összesen 840 nyereményt vett fel, közel 1,8 millió dollár értékben, és ennek 70 százaléka azzal a Pick 4 elnevezésű sorsjeggyel történt, melynek nyerési esélye egy a tízezerhez.

 

A New Jersey-i lottótársaság azt nyilatkozta a lapnak, hogy nyomozást indítanak a listán lévő emberek ellen, hogy kiderítsék, hogy arról van-e szó, hogy illegálisan vették-e fel ezeket a nyereményeket más játékosok nevében, amiért cserébe megkapják a nyeremény egy bizonyos százalékát. Több magyarázat is lehet arra, ha valaki nem akarja saját nevében felvenni a nyereményét: például valamilyen adó- vagy gyerektartás hátraléka van, és nem akarja, hogy a letiltást érvényesítsék a nyereményen; esetleg adózási megfontolásokból dönt úgy, hogy inkább egy kisebb jutalékért cserébe mással veteti fel az összeget.

 

Az Asbury Park Press értesülése szerint a New Jersey-i lottótársaság hat leggyakrabban nyerő játékosa közül öt vagy lottózót üzemeltet, vagy valamelyik családtagja teszi ezt. Egy lottóstatisztikákkal foglalkozó szakértő elmondta a lapnak, hogy egy hasonló nyerési sorozathoz statisztikailag több mint 1 millió dollárt kellene elkölteni kaparós sorsjegyekre. 

 

Pramila Baile - akinek a fia két olyan italboltot üzemeltet, mely lottószelvényeket és sorsjegyeket is árul - 2009 óta legtöbbször nyert különböző lottójátékokon az államban. Ez alatt az idő alatt összesen 134 nyeremény re nyújtott be igényt a lottótársaságtól, mintegy 275 ezer dollár értékben, 2004 óta pedig összesen közel 350 ezer dollárnyi nyereményt vett fel, a legtöbbet kaparós sorsjegyekkel. „Meglepett, hogy ilyen sokszor nyert.” – közölte fia, Shravan K. Baile, a lottójátékokat is áruló bolt tulajdonosa az Asbury Park Press riporterének. Baile még annyit közölt a lappal, hogy édesanyja Indiában tartózkodik, így nem tud nyilatkozni. A lap azt is kiderítette, hogy a férfi tágabb családjának több mint két tucat tagja 2004 óta több mint 368 nyereményt vett fel, közel 1 millió dollár értékben. 

 

Egy másik lottózó tulajdonos, Fred Altiero  2004 óta több mint 244-szer igényelt ki nyereményt, összesen több mint 500 ezer dollár értékben. Felesége és felnőtt gyermekei további 88 nyereményt zsebeltek be, 209 ezer dollár értékben. A lottóstatisztikákat készítő szakember szerint matematikailag több mint 1,2 millió dollárt kellett volna elkölteniük a közel 11 év alatt – azaz naponta nagyjából 315 dollárt – hogy ennyi nyereményt tudhassanak magukénak.

 

A New Jersey-i lottótársaság szóvivője, Judith L. Drucker azt mondta a lapnak, hogy álruhás munkatársaik szúrópróba-szerűen ellenőrzik a lottózót üzemeltetőket. Eddig több mint 1200 ellenőrzést tartottak ebben az évben, 41 esetben találtak visszaélésre utaló nyomot, melyeket részletesen kivizsgálnak. 

 
Egyébként nem csupán New Jersey-ben találkoznak ilyen jellegű problémával a lottótársaságok. Egy Massachusetts államban élő család például két év alatt 340 kaparós sorsjeggyel váltott ki nyereményt összesen több, mint 440 ezer dollár, tehát körülbelül 100 millió forint értékben. 
 
A legtermékenyebb sorsjegynyeremény beváltó pedig a 76 éves Clarence Jones. Ő több mint 1300 sorsjegyet váltott pénzre a tavalyi évben – ez négyszerese annak, mint mikor 1988-ban először felfigyeltek rá. Az elmúlt évtizedben több, mint 12.000 sorsjegyet váltott be, mintegy 22 millió dollár, azaz 5 milliárd forint értékben.
 
A probléma megoldása nem egyszerű, hiszen a lottótársaság bárkinek köteles kifizetni a nyereményt, aki beveszi a nyertes sorsjegyet. Legtöbb esetben a lottótársaság emberei nem tudják bizonyítani, hogy a sorsjegyet másvalaki vásárolta meg, mert nem tartják nyilván, hogy ki vett meg egy bizonyos szelvényt. Ezen kívül pedig végülis nem törvényellenes odaadni valaki másnak a szelvényt, vagy beváltani azt valaki más helyett (hacsak nem egyértelműen adóelkerülésről vagy csalásról van szó)...
 
Címkék: nyeremény, sorsjegy,