Lottónyertesek legfurább befektetései

2019-04-19
A vízi vidámparktól a Holdon való telekvásárlásig… a lottónyertesek nincsenek híján az ötleteknek, hogy hova költsék millióikat.

 

A nagy nemzetközi lottóknak köszönhetően évente több ezer ember válik egyik napról a másikra dollármilliomossá. A playuklottery.com összegyűjtötte azokat a brit lottónyerteseket, akik egészen fura dolgokra költötték az ölükbe hullott vagyont. 

 

Tűzijáték-gyár

Debbie Mather, aki 2005-ben 5,1 millió angol fontot nyert a National Lottery-n, 500 ezer fontot (180 millió forintot) költött egy tűzijáték gyárra. "Azt mondják, pénzzel nem lehet boldogságot venni, de ez egyértelműen megelégedést hozott számomra." – nyilatkozta később a Lancashire Post-nak.

 

 

Fociklub

Mikor John McGuinness 10 millió fontot nyert 1997-ben, 4 milliót (forintban úgy 1,5 milliárdot) kedvenc focicsapatába, a Livingston FC-be fektetett be belőle.  

Sajnos később rosszra fordult minden, és egy idő után be kellett ismernie, hogy leégett. „Legyünk brutálisan őszinték, nagyon sokszor naiv voltam.” – mondta egy érzelmes interjúban a Daily Records riporterének 2012-ben. „Azt gondoltam, hogy rengeteg pénzem van, és mit számít pár milliót fektetni egy fociklubba?”

 

Mellplasztika a lánytestvérek számára

Sarah Cockings, aki 3 millió fontot nyert 2005-ben, a pénz egy részéből mellnagyobbító műtétet vett két lánytestvérének, mert szerinte ezzel „növelni tudja az önbizalmukat” – írta a Daily Mail.

 

Online játékbolt indítása

A 19 éves Eloise Heard egy csapásra az egyik leggazdagabb brit tini lett, mikor 2011-ben 1 millió fontot (úgy 370 millió forintot) nyert a lottón. Ennek segítségével ő és férje, David egy online játékboltot indítottak. 

“Mikor nyertem, el tudtam tartani a családomat, ami fantasztikus érzés volt. David és én időt szántunk arra, hogy ’az élet nagy dolgaiba’ fektessük a pénzt, mint például az otthonunkra és az esküvőnkre. Mindketten keményen dolgozunk a vállalkozásunkban, de tudni azt, hogy pénzügyi biztonságban vagyunk ilyen fiatalon, fenomenális érzés.”  - mondta 2014-ben.

 

Lepárló

Mikor Peter Lavery több mint 10 millió fontot (3,6 milliárd forintot) nyert 1996-ban, elhatározta, hogy vesz egy lepárló üzemet. A Cooley Distillery a Danny Boy elnevezésű népszerű whiskey-t állítja elő.

 

Három versenyló

Roy Gibney nyereményéből egy hat hálószobás kúriát vett, melyhez mini-kaszinó, jakuzzik, bár, játékterem, edzőterem, halastó, nyári lak és erdő is tartozott.

Ezen kívül vett három versenylovat is.

“Mikor nyertem, minden olyan luxust kiélveztem, amit az emberek elvárnak egy lottónyertestől – nyertes számaimat még az uszodám aljára is kirakattam csempéből. Manapság már nem költök annyit, mint régebben, de még mindig élvezem a gondtalan életet, amit a nyereménynek köszönhetek. Felváltva hol a ciprusi, hol a brit villámban töltöm az időmet.”

 

Vízi vidámpark

Vannak olyan lottónyertesek is, akik sokkal extravagánsabbak. John Kutey egy vízi vidámparkot építtetett magának, Bob Erb pedig 1 millió dollárt adományozott egy olyan esemény támogatására (420), mely a marihuána legalizálását célzott elősegíteni.

 

TV műsor

Az egyik legszokatlanabb módon azonban Jonathan Vargas használta fel nyereményét. Mikor nyert 35 millió dollárt  (10 milliárd forintot), úgy döntött, hogy elindít egy 'Wrestlicious' című tévéműsort – melyben hiányos öltözetű nők birkóztak. Szerencsétlenségére a műsort nem nézték túl sokan, így nemsokára levették a műsorról.

 

A pixmania.com által 2012-ben végzett felmérés szerint a nyertesek gyakran kicsiben kezdik el a költekezést, majd az idővel egyre ambiciózusabbak lesznek. Úgy találták, hogy az első dolog, amit az emberek nagy nyeremény után vásárolnak, gyakran egy mosógép, majd pedig egy új kanapé - aztán később, ahogy a fenti példák is mutatják, sokukkal mégis elszalad a ló…

 
Bőven lesz miből költenie a jelenlegi legnagyobb lottófőnyeremény jövőbeli gazdájának is - az amerikai Mega Millions lottó következő sorsolásán ugyanis már 175 millió dollár, azaz 50 milliárd forint lesz a tét! Hogy érzékeltessük a nyeremény nagyságát: ekkora összeget úgy 20-21 ezer év alatt lehetne megkeresni egy kétszázezres fizetéssel, és hétszer nagyobb, mint az eddigi legnagyobb lottófőnyeremény.