Lottónyeremény- szerencse vagy balszerencse?

2012-01-09
Van egy Breda nevű városka Hollandiában, ahol egy idősotthon lakóira hirtelen hatalmas lottónyeremény zúdult.

 

Az úgynevezett irányítószám lottón egy 4 számból és 2 betűből álló holland irányítószámot kell megjátszani, persze mindenki általában a saját irányítószámával játszik. (Hollandiában egy irányítószám tőlünk eltérően nem egy egész települést, hanem legtöbbször egy utcát, esetleg egy épülettömböt takar.) A 4834 WC irányítószámú épületben lévő idősotthon lakói közül 10-en összefogtak, és szerencséjük volt- a január 01-i lottósorsoláson megnyerték a 20 millió eurónyi jackpotot.Ez a hatalmas összeg nem egyenlően oszlik meg a 10 szelvény vásárló között, a legnagyobb nyeremény pl. 4,2 millió euró.

 

Öröm és bosszúság

 

Ugyanakkor nem biztos, hogy felhőtlenül tudnak örülni nyereményüknek a lakók. A sorsolás óta az újságírók és érdeklődők "ostromolják" az épületet a Volkskrant értesülése szerint. A 91 éves Mrs Heininket például fia elvitte az otthonból, hogy pihenni tudjon, egy 92 éves lakótársa azt nyilatkozta a kaputelefonon keresztül, hogy nem foglalkozik a dologgal, hagyják őt békén, a legidősebb lánya kezeli az ügyeit.

A nyugalmukat zavaró kinti érdeklődők mellett az otthonban fejét felütő irigység is megkeseríti az öregek életét. Egy névtelenséget kérő lakó azt nyilatkozta, hogy mindkét szomszédja milliomos lett. Szerinte azok, akiknek eddig is volt pénzük, nyerték meg a lottót, neki nem volt pénze szelvényre. "A nyereményt egyenlően kellene elostztani a lakók között, ez így nem fair. Mi a csudát kezdenek azok a vén csontok ennyi rengeteg pénzzel?" nyilatkozta a 79 éves lakó.

A 82 éves Mrs Schets telefonja pedig egész nap csörgött, és mindenkinek el kellett mondania, hogy ő nem vett részt a játékban. Sajnos.

Az biztos, hogy egy darabig eltart még, mire visszaáll a régi rend és nyugalom az otthonban. Elgondolkodtunk: Ebben a korban vajon áldás vagy átok egy ekkora nyeremény? Áldás, mert ha van rá erőnk, még beteljesíthetjük régóta álmodott álmainkat? Vagy átok, mert kizökkent minket a hétköznapok nyugalmából? Szívesen vennénk, ha olvasóink elmondanák véleményüket erről Facebook oldalunkon. Köszönjük!

Címkék: lottó, lottónyertes,