Lottónyeremény e-mailben

Vigyázat! Csalók!
A Fortunaweb.hu szerkesztőségébe mostanában két gyanús, nagy összegű lottónyereményről tudósító e-mail is érkezett. Szeretnénk ezeket közreadni, hiszen ezek valószínűleg típuslevelek, amiket ha elég nagy számban küldenek szét, biztosan rátalálnak olyanok emberekre, akik hitelt adnak a bennük foglaltaknak.


Mi a gyanús ezekben a levelekben?

Természetesen leginkább az, hogy sem a holland, sem a spanyol lottón nem játszottunk. Még ha ez másként is lenne, érdemes megvizsgálni a feladót, illetve a megadott e-mail címet, amire válaszolnunk kellene. Ez egy gmail-es, egy aim.com-os, valamint egy aol.-os e-mail cím, ezek közül mindkettő bárki által a világ bármely pontjáról regisztrálható. Egy lottótársaság valószínűleg nem ilyen címről fog levelet küldeni nekünk.

Ha mégis játszottunk ezeken a lottókon, érdemes természetesen a nyerőszámokat a lottótársaság hivatalos honlapjával összehasonlítani, és nyerés esetén velük, hivatalos úton felvenni a kapcsolatot.Azt, hogy milyen célja lehet az e-mail küldőjének az effajta levelek kiküldésével, és miképpen károsíthatja meg a nyereményről álmodozókat, itt olvashatja.

1. levél

Angol nyelven íródott, a címzett megszólítása nélkül arról tudósítja, hogy 550 ezer USA dollárt nyert a holland irányítószám lottón. Kéri, hogy a nevét, telefonszámát, nemzetiségét küldje el egy válasz e-mailben.

Attn:Winner

Feladó: Nationale Postcode Loterij"

This is to inform you that your Email I.D attached to Reference Number: 7864GB, Ticket number:7842HJ,Batch Number:1098BS and Lucky Number:9757PR/11 

has won Five Hundred and Fifty Thousand United States Dollars in the Nationale Postcode Online Sweepstakes in Conjunction with the Microsoft Corporation.

To claim your winning,please contact the claim dept


Nationale Postcode Claim Dept.

E-mail: postcodelnlclaimdept@aol.nl

Tel: - +31-649-163-656


You are also advice to furnish them with the following information:-


Your Names:-

Telephone / Fax:-

Your Nationality:-Congratulations once again from management and staff of this company,and thanking you for being a lucky winner of our promotions program.


Sincerely,

Mrs.Mercy de Gelder

www.postcodeloterij.nl


2. levél

Ez már talán könnyebben érthető, bár a gépi fordítást néhol értelmeznünk kell. 


Feladó: DeMulderD@csdvt.org

Tárgy: utolsó értesítés

E-mail ID nyert (450,000.00 EUR) a spanyol "El Gordo"

Nemzetközi E-mail lottó díjat a szerencsés számok 9/11/13/24/43 és

Ref: ES/9420X2/68.

A pontosítás és az eljárás Kapcsolat:

Mén MEGA IGÉNY IRODA

Úr, Mr. Juan Carlos Jr

E-mail;infosgasl0@aim.com

Tel:+34-672-594-567  (beszélnek angolul és spanyolul)

Az Ön teljes neve, cím, életkor, foglalkozás, telefonszámok,

Gratulálunk.

Megjegyzés: Ön Magyarországon, ezért volt lefordítva angol.

Üdvözlettel,