Lottómilliárdosok pénzelik a skót függetlenedési kampányt

2014-05-13
Lottórekorder házaspár pénzeli a Skócia függetlenné válását támogató kampányt, amely az elmúlt évben 2,5 millió font (931 millió forint) adományt kapott a nyertesektől.

 

A nyugat-skóciai Largs városkában élő Colin és Christine Weir 185 millió eurót (56 milliárd forintot) nyert 2011 júliusában a EuroMillions nevű nemzetközi lottójátékon és ezzel minden idők legnagyobb európai lottófőnyereményét zsebelték be.

 

A legfrissebb adatok szerint 2013. április 1-je óta Weirék fejenként 1,25 millió fonttal járultak hozzá a Skócia függetlenségét támogató kampányhoz, amely az előző évben egymillió font adományt kapott a házaspártól.

 

Colin és Christine 2,5 milliós hozzájárulása teszi ki a kampány által tavaly gyűjtött 3,15 millió font oroszlánrészét. A kampány további 11 ezer embertől kapott adományokat.

 

"Nagyra becsüljük és hálásak vagyunk a támogatásért mindannak a Skócia-szerte élő több ezer embernek, akik anyagi eszközeikhez mérten kisebb-nagyobb adományokkal támogattak minket" - emelte ki közleményében Blair Jenkins, az elszakadását pártoló Yes Scotland kampány vezetője.

 

Skócia szeptemberben tart népszavazást a függetlenségéről.

 

Forrás: MTI