Liberalizálás előtt a német sportfogadási piac

2012-05-15
A német tartományok hamarosan életbe léptetik az új, tartományok közötti szerencsejáték egyezményt, ami 2012-től kezdődően liberalizálja a német sportfogadási piacot.

 

Általában véve, a liberalizáció mindig jól hangzik, azonban a kérdés az, hogy vajon sikertörténetté válik-e Németországban…  Valószínűleg még hónapokig, évekig lesznek jogi viták, azonban bizonyosnak látszik, hogy a német fogadási piac liberalizálásához vezető utolsó lépést megtették. Egy óriási szerencsejáték piac vág tehát bele a liberalizációba, egy erős és növekvő gazdáság támogatásával. A MECN piacelemző cég felmérést készített a helyzetről, és ez alapján a német piac nagyságát jellemző számadatok lenyűgözőek:

 

2011-ben a németek összesen 45 milliárd eurót költöttek szerencsejátékra (forgalom), az iparág bruttó bevétele 10 milliárd euró volt.

Sok szolgáltató figyeli izgatottan a hamarosan liberalizálandó sportfogadási szektort, melynek bruttó bevétele várhatóan kb. 1,5 milliárd euróra fog nőni 2015-re (+211%, CAGR 33%). A növekedés egyik kulcstényezője a sportfogadási szegmens lesz, kb. 2.500 új fogadóiroda és számtalan új bolt-a-boltban/terminál nyitása várható a következő pár évben.

 

Az online szerencsejáték piac nagysága kb. 1 milliárd euró, és ez kb. 1,7 milliárdra fog nőni 2015-ig. A szürke online szerencsejáték piac értéke szintén kb. 1 milliárd euró (bruttó bevétel), itt az online póker a legnagyobb szegmens. A MECN piackutató cég, és a megkérdezett szolgáltatók úgy számítják, hogy 2015-re a teljes online szerencsejáték piac (liszensszel rendelkező és nem rendelkező - fogadás, póker, kaszinó és lottójátékok) 1,7 milliárd euróra fog nőni, és a fejlődés kulcsa az online lottójáték lesz.

 

Azonban a liberalizáció önmagában nem jelenti automatikusan a sikert - még sok kérdés nyitott, amiket meg kell válaszolni, mielőtt el lehet dönteni, hogy sikeres-e a liberalizációs folyamat. "Az adók mellett, a szolgáltatókat a többi jogszabály is érdekli, így a reklámmal kapcsolatos korlátozások, az online azonosítási folyamat, az IT rendszerek, stb..." - mondta Martin Oelbermann, a MECN által készített tanulmány egyik szakértője. 

Az egyik kulcskérdés, hogy a Schleswig-Holstein tartomány által kibocsátott liszenszek érvényesek lesznek-e egész Németországban, hiszen ezek a liszenszek a mostani egyezménytől függetlenül, egy lazább tartományi szabályozás alapján kerültek kiadásra (az online pókert és kaszinót is engedélyezi, alacsonyabb adókkal…).

 
Címkék: piaci információ,