Lezárult a testvérek 7 milliárdos lottópere

2013-11-13
Sam Haddad tegnap örömtáncot lejtett az ottawai bíróság épülete előtt, miután a bíró elutasította húga keresetét, mellyel a férfi öt évvel ezelőtti, 32 millió dolláros lottónyereményének harmadát szerette volna megkaparintani.

 

“Öt évnyi pokol után végre itt a vége!” mondta könnyek közt a 63 éves ottawai férfi, miközben egyik női rokona örömtelien jajgatott mögötte. „Ez a libanoni jódlizás.” magyarázta Haddad a meglepett újságíróknak. “Végre élvezhetjük a pénzünket.” örvendezett Haddad felesége, Denise. „Bevacsorázunk, és elkövetkező napokban olyan részeg leszek, hogy nem fogok tudni magamról!” – ismerte be meglepő őszinteséggel.

 

Haddad ünnepel a bíróság döntése után

 

Ezzel az önfeledt ünnepléssel szemben meglehetősen nagy kontrasztot mutatott Haddad húga, Leila Nahas, aki közel három évvel ezelőtt perelte be bátyját azt állítván, hogy egy dollárral ő is hozzájárult annak a 3 dollárba kerülő hatoslottónak a megvásárlásához, mellyel Haddad és fodrász barátja 2008 júniusában 32 millió dollárt, azaz közel 7 milliárd forintot nyert.

 

“Élvezd a pénzemet” vetette oda keserűen Haddad családjának, miközben távozott a Legfelsőbb Bíróság épületéből, ahol Robert Beaudoin bíró úgy döntött, hogy a nő általa előadott történet „egyszerűen nem valószerű”.

Nahast férje, George takarta el az újságírók elől, akik mindenáron kamerák elé szerették volna állítani őt a bíróság épülete előtt.  "Azt tettük, amit helyesnek gondoltunk." mondta George Nahas egy rövid interjúban. "Először vonakodtunk megtenni, de Haddad hozzáállása miatt végül kénytelenek voltunk, hiszen semmilyen felelőséget nem vállalt, elhajtott bennünket, és azt mondta, hogy pénzéhesek vagyunk."

 

A perben eljáró bíró úgy ítélte meg, hogy Nahas állításának egyetlen pontját sem tudta bizonyítani. 

A nő azt állította ugyanis, hogy  Haddad 2008. június 27-én megjelent abban a dohányboltban, melyet ő és férje vezet, és elővett tárcájából egy nyeretlen hatoslottó szelvényt, mely a június 14-i sorsolásra volt érvényes.  Története szerint megegyeztek abban, hogy ő, Haddad és annak régi barátja, Mike Dettore közösen vesznek ugyanezekkel a számokkal egy lottót a következő sorsolásra. Nahas felírta a számokat egy cetlire, és betette a tárcájába, ahol a számlákat és blokkokat szokta tartani.

Három nappal később Haddad és Dettorre megtudta, hogy megnyerték a 32 millió dolláros főnyereményt. Állítása szerint Nahas csak két hónappal később, augusztus végén fedezte fel a papírcetlit a tárcájában, és akkor jött rá, hogy a nyertes számok állnak rajta.

 

Haddad és Dettorre a nyertes szelvénnyel

 

A bíró azonban – aki szerint Nahas nem volt "sem hiteles sem megbízható tanú” – nem vette be ezt a történetet.

“Az, hogy pénteken leírja a lottószámokat, aztán hétfőn megtudja, hogy testvére és annak barátja 32 millió dollárt nyer, és nem merül fel benne, hogy vajon nem azokkal a számokkal nyertek-e, melyekkel közös szelvényt vásároltak, ellentmond a józan észnek.” érvelt a bíró az egy órán át tartó ítélethirdetéskor. 

"Még kevésbé valószínű", hogy közel két hónapig nem jutott eszébe a tárcájában lévő cetli, melyen a nyertes számok voltak - mondta Beaudoin.

"És ami még inkább zavaró, hogy 2010 decemberében, majdnem egy évvel a per megkezdése után kidobta a tárcát, ami pedig jelentős bizonyíték lehetett volna."

A bíró arra is felhívta a figyelmet, hogy Nahas egész addig nem kért részt a nyereményből, míg meg nem tudta, hogy Haddad sokkal nagyobb összeget (500 ezer dollárt) adott bátyjainak a nyereményből, mint az a 25 ezer dollár, amit neki adott – és emiatt testévre, Mike Haddad tanúvallomása szerint nagyon boldogtalan volt.

 

Sam Haddad ugyanakkor a bíró szerint „őszintén tanúskodott”. Nem köntörfalazott a keresztkérdésekre adott válaszaiban, és nyíltan beismerte, hogy nem vallotta be a lottónyeremény előttről származó jövedelmét, amit egyéni vállalkozóként, burkolóként keresett.

Azonban Haddad barátja, Mike Dettore vallomása volt az, ami "teljesen megsemmisítette" Nahas sztoriját. "Tanúvallomása teljesen meggyőző és vitathatatlan volt." mondta a bíró, majd hozzátette, hogy "Nem fordul elő gyakran, hogy ez a bíróság olyan tanút hallgathat meg, aki ennyire örül annak, hogy tanúskodhat."

Dettore megerősítette Haddad történetét, miszerint 2008. június 14-én vett egy lottószelvényt, és fodrász barátjának adta borravaló gyanánt egy hajvágás után.

A két férfi már több, mint három évtizede lottózott együtt, több száz szelvényt töltöttek már ki közösen, mindig aláírták a szelvényeket, és Dettore fodrászüzletének tükre mögé fogatták fel.

Dettore tanúvallomása szerint ezt tették a június 14-én vásárolt szelvénnyel is, mely aztán június 28-ig ott is maradt. Ekkor Haddad megfogta, átment vele a szomszédos lottózóba, és ismét megjátszotta ugyanazokat a számokat.

„A szelvényt, ahogyan a 34 éve megvásárolt több száz szelvénnyel is történt, a fodrászüzlet tükre mögé tették. Nem történhetett úgy, ahogyan azt Nahas állítja.” – jelentette ki a bíró.

„Ez az ügy szétdúlta az egykor büszke családot.” fejezte be a bíró. „Az eljárásnak vége, de a düh még beláthatatlan ideig ott fog kísérteni a családban.”

 

Sam és Denise Haddad keddi kommentjeit hallgatva és olvasva könnyen elképzelhető, hogy sosem gyógyulnak be a sebek. „A család szétesett” mondta Sam Haddad, és hozzátette, hogy számára a húga és annak másfél éves fia „nem létezik többé”. Felesége, ha lehet, még kevésbé tűnik megbocsátónak. „Soha többé nem beszélek vele, és remélem, hogy megrohad, és a pokolban fog égni!" jelentette ki. "Rohadjon meg, és égjen a pokol tüzén."  - ismételte meg dühösen, ha esetleg nem lett volna elsőre is világos.

 
Címkék: lottónyertes,