Leültették a 960 milliós lottós csalás főszereplőjét

2019-11-15
Elítélték azt a férfit, aki komoly szerepet játszott a brit nemzeti lottótársaság, a National Lottery ellen elkövetett 2,5 millió angol font értékű csalásban.

 

Október elején a St Albans Királyi Bíróság bűnösnek találta Edward Putman-t hamisítás vádjában, miután 2009-ben hamis lottószelvénnyel vett fel egy 2,5 millió font értékű lottónyereményt a National Lottery lottótársaságtól. Az 54 éves Putman - akit korábban egyébként már elítéltek kiskorúak szexuális zaklatása és csalás miatt - kilenc év börtönbüntetést kapott.

 

Putman-t 2018 szeptemberében vádolták meg azzal, hogy összejátszott Giles Knibbs-rel, - aki a National Lottery üzemeltetőjének a Camelot-nak a biztonsági osztályán dolgozott -, és néhány nappal a 180 napos nyereményigénylési időszak letelte előtt beadta igénylését egy 2,5 millió angol font értékű nyereményre. Knibbs állítólag azután ötlötte ki az általuk sikeresen alkalmazott módszert, miután látott egy Camelot-os belső listát a fel nem vett jackpotokról.

 

Edward Putman (középen)

 

A tárgyaláson elhangzott, hogy több hamis szelvényt is legyártottak, próba-szerencse alapon úgy, hogy mindegyiknek más kód volt az alján a 100 lehetséges közül. Knibbs azt állította, hogy Putman 29 különböző boltba ment el egy-egy hamis szelvénnyel, hogy megpróbálja beváltani őket, mire kiderült, hogy melyik kód a jó. 

 

A nyereményigényléshez Putman egy sérült lottószelvényt nyújtott be, melyen látszottak a nyerőszámok, de nem volt rajta vonalkód, így a Camelot nem tudta ellenőrizni a szelvény hitelességét. A Knibbs-től kapott információkat felhasználva Putman meg tudta mondani, hogy a szelvényt „melyik boltban vásárolta”, így a Camelot „a meglévő bizonyítékok alapján” kifizette Putman-nak a 2,5 millió angol fontnyi, tehát úgy 930 millió forintnyi nyereményt.

 

A Putman-ék által gyártott hamis szelvény (Fotó: Crown Prosecution Service/PA)

 

A duó akciója akkor kezdett darabjaira hullani, amikor Putman túl mohó lett, és nem volt hajlandó a megbeszéltek szerint osztozni Knibbs-szel. Knibbs viselkedése egyre kiszámíthatatlanabbá kezdett válni, és egyre több barátjának tárt fel részleteket a csalással kapcsolatban, miután nem kapta meg azt az 1 millió fontot, amiben megegyeztek. 2015-ben hevesen összevitatkozott Putman-nal, betörte autója ablakait és ellopta a telefonját. Putman feljelentette - betörés, zsarolás és károkozás vádjával letartóztatták. Ezt követően követett el öngyilkosságot attól való félelmében, hogy 10-15 évre leültetik zsarolásért.

A bizonyítékok alapján Putman először 280 ezer fontot adott Knibbs-nek, majd azt követően még kisebb összegeket, összesen 50 ezer font értékben.

 

Amiért a Camelot nem ellenőrizte megfelelően szigorúan Putman jackpottal kapcsolatos állításait, az Egyesült Királyság Szerencsejáték Bizottsága 2016-ban 3 millió font bírságot szabott ki a társaságra.

 

A Camelot az ítéletet követően kiadott egy nyilatkozatot, amelyben elismeri, hogy voltak „az adott esetre vonatkozó konkrét ellenőrzésekben bizonyos hiányosságok akkoriban, melyet nagyon sajnál”, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a vállalat azóta jelentősen megerősítette ellenőrizési folyamatait, és bízik abban, hogy ilyen jellegű esemény ma nem fordulhatna elő.

 

A több millió fontnyi ölébe hullott vagyon ellenére, három évvel később, 2012-ben Putman-t kilenc hónap börtönbüntetésre ítélték, miután csalással igényelt meg 13 ezer angol fontnyi lakhatási támogatást.

 

A 2009-es jackpot valódi nyertesének kilétére nem derült fény, a valódi nyertes szelvény sosem került elő.