Letartóztatták Las Vegas leghírhedtebb sportfogadóját

2016-06-06
A legendás Billy Walters-t bennfentes kereskedelem vádjával tartóztatta le az FBI.

 

A hatóságok azzal vádolják a 69 éves Billy Walters-t - aki híres/hírhedt sportfogadóként egy egész vagyont halmozott fel az évtizedek alatt – valamint a Dean Foods Co. korábbi elnökét, Thomas Davis-t, hogy hat éven keresztül játszottak össze egy olyan csalási sorozatban, melynek részeként többek közt tőzsdei tippeket adtak Phil Mickelson profi golfjátékosnak.

 

FBI ügynökök múlt szerdán saját golfklubjában tartóztatták le Walterst, a Mandala Bay kaszinó közelében. Másnap rövid meghallgatást tartottak az ügyben a Las Vegas-i bíróságon, ahol Walters minden vádatpontban ártatlannak vallotta magát, majd George Foley bíró úgy döntött, hogy a kormányközeli körökben mozgolódó szerencsejátékos 1 millió dolláros óvadék letétele után szabadlábon védekezhet. A megállapodás értelmében Walters-nek be kellett szolgáltatnia az útlevelét, orvosi marihuána engedélyét és fegyvereit is. 

 

A 67 éves Davis - aki augusztusban köszönt le az egyik legnagyobb amerikai élelmiszeripari vállalat, a Dean Foods elnöki székéből – bűnösnek vallotta magát a bennfentes kereskedelem vádjában. 

“Tom Davis beismerte, hogy öt éven keresztül, míg a Dean Foods igazgatóságának tagja volt, rendszeresen és szisztematikusan adott át a vállalattal kapcsolatos nem nyilvános adatokat Billy Walters-nek, aki szépen profitált az ezen információk alapján való kereskedéssel. ” – nyilatkozta Preet Bharara ügyész (ő volt az ügyész a 2011-es Black Friday kapcsán is).

“A Dean Foods igazgatói szobájába való közvetlen csatornával Walters előre értesült a jó és rossz hírekről is. Ez persze mind jó hír volt Walters számára, hiszen mindenkinél előbb tudott ezekről az infókról – rendszeresen egy nappal korábban olvashatta a másnapi újságokat.”

 

Walters-t és Davist többek közt összeesküvéssel és értékpapírcsalással vádolják – Walters-t összesen 10 vádpontban – ha mindben bűnösnek találják, komoly börtönbüntetésre számíthat.

Walters-t az évek folyamán számtalanszor citálták bíróságra, és legtöbbször ő nyert. Őt és társait is felmentették az 1992-es szövetségi ügyben a hírhedt Computer Group-pal kapcsolatban, melyben több high-tech sportfogadó, hendikepper és befektető fogadott hatalmas tétekben. A nevadai ügyészség később pénzmosással is vádolta Walters-t, de a hosszú jogi csatározás után végül akkor is felmentették.

A dollárban hétszámjegyű fogadásairól ismert Walters az USA egyik legsikeresebb sportfogadójaként tartják számon. Többmillió dolláros házai vannak, és egy 20 millió dolláros magánrepülővel járja a világot. Cégével, a The Walters Grouppal több golfpályát is épített Nevada déli részén, melyek közül többhöz igen kedvező feltételeket kapott a helyi kormánytól. 

 

A mostani, 40 oldalas vádirat szerint 2008 és 2014 között Walters „rendszeresen kapott bizalmas információkat” régi barátjától és üzleti partnerétől, Davis-től a Dean Foods pénzügyi teljesítményével kapcsolatban. ” 

Davis “nem nyilvános, pénzügyi információkat” adott át Waltersnek, aki ezeket az információkat arra használta, hogy részvényeket adjon és vegyen. “Bizonyos napokon Walters a Davis-től kapott információk alapján annyi tranzakciót hajtott végre, mely a Dean Foods kereskedési volumenének több mint 30 százalékát jelentette” – áll a vádiratban. Ily módon, a vádirat szerint Walters nagyjából 32 millió dollár profitot ért el, és úgy 11 millió dollárnyi veszteséget került el.

A belső információkért cserébe Walters a vád szerint „jelentős vagyoni előnyt” nyújtott Davisnek, beleértve közös vállalatokat és két, közel 1 millió dolláros kölcsönt is.

 

A vádirat szerint Walters 2013 augusztusának végén 110 millió dollárért adta el 5,3 millió Dean Foods részvényét. Walters ezeket a bennfentes tippeket a háromszoros Masters bajnok golfozóval, Phil Mickelsonnal is megosztotta, aki a vád szerint 900 ezer dolláros profitot realizált ezáltal.  Mickelson-t nem vonták bűnvádi eljárás alá, de az ESPN értesülései szerint 1 millió dollárt kell fizetnie a kormánynak. Az egyik legtöbbet kereső amerikai sportoló ügyvédje szerint csupán „ártatlan szemlélője” volt az eseményeknek. A portál szerint nem tudni, hogy Mickelson - akinek szerencsejáték adóssága volt Walters felé -  tudott-e a Walters által átadott tippek eredetéről. 

 

Walters ügyvédje, Barry Berke szerint ügyfele egyik vádpontban sem bűnös. “Bill Walters története egy igazi amerikai sikersztori, törvényes sportfogadóként elért rendkívüli eredményei széles körben elismertek.” – áll a Berke által kiadott közleményben. „Mr. Walters és ügyvédje már várja a bírósági tárgyalást, ahol bemutathatják, hogy az ügyészek által képviselt vádak téves feltételezéseken és spekulatív teóriákon alapszik.”

 
Címkék: sportfogadás,