Leszokott a sportfogadásról, lottómilliárdos lett

A pennsylvaniai férfi éveken keresztül szerencsejátékfüggő volt, majd miután sikerült feladnia a sportfogadást, a felesége csak lottózni engedte… jól tette, milliárdosok lettek!

 

Joseph T. Jones Jr. 1992-ben 20,8 millió dollárt, azaz 4,7 milliárd forintot nyert a pennsylvaniai lottótársaság Wild Card Lotto játékán. Az összeget 21 éves évjáradékként vette fel, így évente egy-egy 993 ezer dollár, vagyis 228 millió forint értékű csekket kapott. 

A hatvanas éveiben járó férfi azóta is irodaszereket árul, bár azért nem szakad bele a munkába. Napi egy-két ügyfelet látogat meg, aztán általában golfozni megy… De egyébként okosan használták fel a nyereményt, nem szórták el az egészet, és ez példa értékű lehet minden jövendőbeli nagynyertes számára.

 

Joe és felesége, Andrea télen Floridában, májustól októberig pedig Allentown-ban, illetve Long Beach Islandon lévő házukban élnek. Andrea hetente 200 dollár (45 ezer forint) zsebpénzt engedélyez a férfinak, ha többet vesz fel, akkor keményen elszámoltatja, hogy mire is költötte az összeget.

Jó oka van arra, hogy ezt tegye: mielőtt lottómilliomos lett volna, Joe szerencsejátékfüggő volt, melyre a házassága és a 20,8 millió dolláros nyereménye is csaknem ráment. A férfi ugyanis imádott lottót vásárolni, de mivel csak a szerencse megkísértésének a pillanata volt a fontos számára, egyszerűen nem érdekelte a továbbiakban annyira, hogy ellenőrizze, hogy vajon nyert-e vagy sem. A nyertes szelvény esetében is csak egy évvel a megvásárlása után fedezte fel, hogy nyert – két nappal azelőtt, hogy lejárt volna a szelvény, és örökre búcsút inthetett volna a pénznek! 

 

Az irodaszer kereskedőként dolgozó Jones korábban szerencsejátékfüggő volt, évekig hetente több ezer dollárt vert el egyetemi és profi futballra való fogadással. Volt, hogy egyetlen hétvége alatt 8 ezer dollárt (1,8 millió forintot) veszítette. A felesége tisztában volt azzal, hogy a férje szerencsejátékozik, de fogalma sem volt róla, hogy ekkora összegeket kockáztat. Mikor aztán Joe szintén szerencsejátékfüggő öccse majdnem öngyilkos lett, apjuk ultimátumot adott nekik, és ekkor vált világossá Andrea számára, hogy mekkora összegekben is játszik a férje, és hogy közel 40 ezer dollárt (9 millió forintot) bukott már. Beadta a válópert, el is váltak, azonban nem sokkal később kibékültek, újra összeköltöztek, és életük visszatért a normális kerékvágásba. Joe feladta a sportfogadást, Andrea csak a lottózást engedélyezte számára.

 

 

Joe éveken keresztül minden héten meg is vette a szelvényeit, de csak nagyon ritkán ellenőrizte őket, hogy miért nem, azt ő sem tudta megmondani egy vele készült interjúban.  Joe tehát megvette a szelvényeket, aztán begyűrte őket egy cipősdobozba. 

1993. november 20-án, szombaton a helyi lapban látott egy cikket arról, hogy a Wild Card lottó 20,8 millió dolláros jackpotjáért már csak hétfőig jelentkezhet annak titokzatos tulajdonosa. A cikk szerint ez lenne a pennsylvaniai lottó történetének legnagyobb fel nem vett nyereménye. Joe átfutotta a cikket, aztán továbblapozott a sportoldalra. Később, miután már lefeküdt aludni, elhatározta, hogy talán nem ártania ellenőriznie a szelvényeit. Megtalálta a szelvényt, és örömtáncot járt. 

Elmondta Andreának is, aki persze örült, de egyben meg is rémült: Tönkre fogja tenni az életüket ez a hatalmas összeg? Visszatér Joe függősége? A nő mindenesetre átvizsgálta Joe összes többi lottószelvényét is – több száz közülük már lejárt, de kiderült, hogy az érvényesekkel még 375 dollárt (88 ezer forintot) nyert. 

 

Joe egy pár évig még dolgozott, aztán 43 éves korában nyugdíjba vonult. Azonban mivel az összes barátja, és Andrea is tovább dolgozott, legfiatalabb gyereke pedig még iskolába járt, Joe egyedül volt, és egész nap csak a tévét bámulta. A végén a tétlenség majdhogynem megölte: cukorbeteg lett, és szívműtétre szorult. Így hát újra elkezdett dolgozni, meglapította saját irodaszer ellátó cégét, és még ma is annak a cégnek dolgozik, aki végül megvette a vállalkozást. Szívműtéte után életmódot váltott és teniszezni kezdett. 1999 ismét megkérte Andrea kezét, aki igent mondott neki.

 

Egy interjúban elmondták, hogy a nyereményük után természetesen megrohamozták őket a barátok és ismerősök, és kezdetben nagyon naivan viszonyultak a megkeresésekre. „Szívesen segítettünk a családtagjainknak és a barátoknak, ha pénzre volt szükségük. Örültünk, ha befizethettük őket egy-egy utazásra, vakációra, vagy épp vehettünk nekik egy autót.”

Maguknak vettek három házat, és eleget tettek félre ahhoz, hogy kényelmesen élhessenek életük végéig. Először három pénzügyi tanácsadót fizetett, aztán később leredukálták egyre a számukat. Joe tavaly elment golfozni Skóciába, St. Andrewsra, ami az egyik utolsó dolog volt a bakancslistáján.

Úgy általában nem élnek nagy lábon, mindhárom házukat maguk takarítják, azonban volt már, hogy felfogadtak valakit, hogy tisztítsa meg tengerparti házuk mind a 44 ablakát…

Joe saját elmondása szerint alkalomadtán még mindig fogad egy-egy sporteseményre, de általában csak 20 dollárt tesz fel. Már csak ritkán lottózik, de még mindig szereti meghallgatni a nyerőszámokat a tévében. 

Tudja, hogy ő a világ egyik legszerencsésebb embere, és csak nevet azon, hogy a mai szemmel nézve egy 20,8 milliós jackpot kicsinek számít. Mikor az interjúban egy akkori, 131,5 millió dolláros jackpot nyerteséről kérdezték, csak annyit mondott „Fogalma sincs arról, hogy mibe csöppent!”.