Lengyelország is beszáll az online szerencsejátékba

2014-11-17
A lengyel szerencsejáték szabályozó hatóság tervei szerint hamarosan legalizálnák az online szerencsejátékot a 38 milliós lakossal rendelkező országban.

 

Jelenleg a lengyel piacon a földi szerencsejáték dominál – online szerencsejátékok közül csak a sportfogadás engedélyezett –, a liszenszeket a lengyel szabályozó hatóság biztosítja. Online sportfogadási liszenszet a mostani helyzet szerint hat évre adnak ki, de csak olyan cégeknek, akik az országhatáron belül rendelkeznek székhellyel. Ez alól egyedül a cseh székhelyű Fortuna Entertainment a kivétel, mely a piac 29 százalékát birtokolja. 

 

A szabályok betartását ugyan nem nagyon ellenőrzik a hatóságok, így a félig illegális sportfogadási piac hatalmas méreteket öltött az országban – a legutóbbi adatok szerint a lengyel piac úgy 1 milliárd eurót érhet, a szürkepiacnak köszönhetően lengyel államkincstár pedig úgy évi kb. 178 millió dollár adóbevételtől esik el. 

 

Az idei évre betervezett négy jogszabálymódosítás azonban nem csak, hogy kinyitná az egyéb online szerencsejátékok előtt is a kaput, de liberalizálná is a piacot, és megkönnyítené az online szerencsejáték szolgáltatást az országban (jelen pillanatban a lengyel hatóság engedélyével rendelkező szolgáltatók csak egyedül sportfogadást kínálhatnak a lengyel játékosoknak).

 

Az első jogszabálymódosítás értelmében az EU szerencsejáték szolgáltatók számára lehetővé válna, hogy lengyel liszenszet igényeljenek, és egy lengyel fiók- vagy leányvállalaton keresztül szerencsejáték szolgáltatást nyújtsanak Lengyelországban.

 

Ezeknek a cégeknek így Lengyelországban kellene adózniuk, és ugyanazok a kötelezettségek vonatkoznának rájuk, mint egy bármilyen más lengyel leányvállalatra, továbbá lengyel (.pl) domain-en kell üzemeltetniük honlapjukat.

 

A törvénymódosítás megkövetelné egy felelős szerencsejáték-politika kialakítását, melyet láthatóvá kellene tenni a szolgáltató honlapján.

 

Az adózásra vonatkozóan a tervezet nem tartalmaz módosítási javaslatokat, jelen pillanatban a lengyel fogadóirodáknak a forgalom után kell 12 százalékos szerencsejáték adót fizetniük.

 

Egy további javaslat legalizálná a különböző online számsorsjátékokat is, zöld utat kapnának tehát a különböző internetes lottó- és bingójátékok is. Ennek hatását a jelenleg számsorsjátékok tekintetében monopolhelyzetben lévő állami tulajdonú szerencsecég, a Totalizator Sportowy érzi majd meg.

 

A harmadik módosítás részben engedélyezné az online pókert és pókerversenyeket is az országban. A játékosok közti, kis nyereményalapú játékok (kb. 190 euróig) esetében ehhez engedély sem kell majd; azonban az olyan játékok, melyek egy szolgáltatón keresztül zajlanak, továbbra is csak a kaszinókban lesznek engedélyezve (jelenleg pókerezni, és pókerversenyt tartani is csak kaszinóban lehet).