Lemondott 1,7 milliárdos lottónyereményéről a titokzatos nyertes

2012-08-09
Titokzatos lottónyertes ügyében kezdtek el nyomozni Iowa-ban, aki először ügyvédjén keresztül jelentkezett a nyereményéért, majd lemondott arról.

 

“Világszerte ez az egyetlen olyan eset a lottók történetében, hogy valaki megnyer egy hatalmas jackpotot, aztán lemond róla.” mondta Terry Rich az iowai lottótársaság igazgatója.

Persze olyan esetek előfordultak, hogy azért nem jelentkeztek a nyereményért, mert elvesztették a szelvényt, de „Soha nem volt még olyan, hogy valaki jelentkezett, aztán hoppá, azt mondta, ’OK, de nem kérem. Viszlát!’ mondta Rich.

 

A titokzatos eset a 2010. december 29-i Hot Lotto sorsolás nyertes szelvényével kezdődött, melynek adózás utáni értéke 7,5 millió dollár (1,7 milliárd forint). Egy évvel később – alig két órával a jelentkezési határidő lejárta előtt - két des moines-i ügyvéd jelentkezett a lottószelvénnyel a lottótársaságnál, és azt állították, hogy az aznap érkezett hozzájuk a Federal Express postával

A lottótársaság emberei megvizsgálták a lottószelvényt, eredetinek találták, és megállapították, hogy  2010. december 23-án vették Des Moines-ben, a Kwik Trip benzinkúton. 

A szelvény postai feladójaként egy bedfordi postafiók volt megadva, és egy Crawford Shaw nevű ügyvéd írta alá a Hexham Vagyonkezelő Alap képviseletében. A postafiók egy elegáns bedfordi környéken található, ahol Shaw a lánya és annak férjének, a Morgan Stanley Investment Management elnökének, Gregory Felmingnek a tulajdonában álló házban él.

 

A lottótársaság a nyeremény átadása előtt minden esetben egy biztonsági eljárást folytat le, hogy biztosak legyenek abban, hogy a szelvényt nem illegálisan adták el a vásárlás után, vagy hogy nem valaki olyasvalaki vette meg, aki az iowai törvények értelmében nem játszhat. Iowában ugyanis a 21 éven aluliak, és a lottótársaság alkalmazottai nem vehetnek részt a lottójátékban.

Crawford Shaw, miután több héten át visszautasította, hogy felfedje a szelvény eredeti tulajdonosának személyazonosságát, úgy döntött, hogy visszavonja nyereményigényét. Azt állította, hogy nem ismeri a szelvény tulajdonosát, aki egyébként nem szeretné, ha nyilvánosságra kerülne a kiléte. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy a későbbiekben elmagyarázza döntésének okát – azóta azonban nem veszi fel a telefonját, és nem válaszol az üzenetekre. 

Shaw azt állította a lottótársaság embereinek, hogy az általa képviselt vagyonkezelő társaság egy közismert adóparadicsomban, a közép-amerikai Belize-ben székelő céget képvisel.

Még bonyolultabbá teszi az ügyet, hogy Shaw-t nem maga a szelvény gazdája, hanem annak ügyvédje bízta meg – és így a nyeremény tulajdonosának kiléte még Shaw számára is ismeretlen. 

Gyanús mozzanat, hogy Shaw hibásan írta le a vagyonkezelő nevét, „Hexam”-nak írta a „Hexham” helyett; ráadásul Shaw ellen bűnügyi és csődeljárás folyik New York-ban és Delaware-ben. Ez utóbbinak lehet, hogy nincs köze az esethez, de mindenképpen érdekes.

 

Shaw jogászai végül azzal az ötlettel álltak elő, hogy a lottótársaság a pénzt egy, a nyertes tulajdonában álló jótékonysági alapítvány számlájára utalja át. Azzal érveltek, hogy az iowai törvények értelmében nem kötelező megadni a szelvény tulajdonosának nevét és címét, és azzal, hogy egy jótékonysági szervezetnek adják a pénzt biztosítják annak kizárását, hogy olyan játékos részére kerüljön kifizetésre a nyeremény, aki a törvények értelmében nem lottózhat Iowában.

A lottótársaság elutasította ezt a lehetőséget, mert nem voltak biztosak abban, hogy az igény jogszerű. 

 

A Bűnügyi Nyomozóiroda most azt vizsgálja, hogy történt-e valamilyen bűncselekmény a lottószelvény vásárlása és bemutatása kapcsán. Patrick Townsend különleges ügynök elmondta, hogy jelenleg az ügy holtpontra jutott, de nem adják fel. “Nagyon érdekes eset. Sok fordulat volt, sok az ’Áh, ez érdekes’ pillanat.” mondta.

 

Az eset kapcsán számos teória látott napvilágot. Bár figyelnie kell arra, hogy ne mondjon semmi olyat, ami akadályozhatja a nyomozást, a Terry Rich, a lottótársaság igazgatója elvetette azt az ötletet, miszerint a szelvény tulajdonosa kiskorú lenne. „Az alapján, amit tudok, nem hiszem, hogy ez lenne a helyzet.” mondta. 

Egy másik elmélet szerint a nyertes szelvényt elvették a jogos tulajdonosától miután eldicsekedett a nyereményével. „Az emberek általában nem tudják tartani a szájukat.” mondja Rich. „Lehet, hogy megmutatta valakinek, aki elvette a szelvény, és lelépett vele.”

Mások szerint a szelvényt illegálisan vásárolták egy nemzetközi szervezeten keresztül, és ezért döntöttek úgy, hogy inkább nem veszik fel a nyereményt, csak ne kelljen válaszolniuk a lottótársaság kérdéseire.

Egyébként természetesen jelentkeztek néhányan, akik azt állították, hogy tőlük lopták el a szelvényt, de ez már nem a lottótársaság problémája. „Amennyire én tudom, jog szerint a New York-i fickót kell beperelniük, mert ő igényelte a nyereményt.” mondta a társaság igazgatója.

 

„Valószínűleg ez egy olyan eset lesz, ahol a kérdések végül megválaszolatlanok maradnak.” mondta a lottótársaság szóvivője. „De felelősségteljes magatartás lenne több millió dollárt kifizetni egy belizi céget képviselő vagyonkezelőnek anélkül, hogy bármilyen alapinformáció is a birtokunkban lenne a nyertes személyét illetően? Nem.” – fejezte be.

 

A nyereményt tehát megtartja a lottótársaság, és annak egy részét, 1 millió dollárt az augusztus 9-én kezdődő Állami Kiállításra fordítják. 

 

A rejtélyes történet mindenesetre megmozgatta az emberek fantáziáját, amit az is jól jelez, hogy már többen jelentkeztek, hogy meg akarják filmesíteni a sztorit. 

 

Forrás: The Gazette, Huffington Post, ABC News