Leicester-csoda: 50 millió fontjába fáj az angol bukiknak

2016-05-04
Becslések szerint 50 millió fontjába (20 milliárd forintjába) kerül az angol fogadóiparnak, hogy a Leicester City - fennállása óta első ízben - megnyerte az angol labdarúgó-bajnokságot.

 

Tavaly augusztusban, a Premier League szezonnyitányának idején egyes fogadóirodák 5000-1-es nyereményszorzót is kiírtak erre a lehetőségre, vagyis gyakorlatilag teljesen valószínűtlennek tartották a Leicester bajnoki címét, és így a maguk szempontjából szinte kockázatmentesnek az erre kínált fogadójátékot.

 

Az egyik országos fogadóhálózat, a Coral szóvivője már a bajnokság sorsát eldöntő hétfő esti Chelsea-Tottenham meccs előtt azt mondta a Financial Times című lapnak, hogy ha a Leicester végez a tabella első helyén, az a brit fogadóipar történetének legnagyobb sokkja lesz.

A második helyen álló Tottenham Hotspur hétfő este 2-2-es döntetlent játszott a Chelsea vendégeként, és ezzel behozhatatlanná vált az első helyezett Leicester hétpontos előnye két fordulóval a Premier League idei szezonjának vége előtt.

A Coral szóvivője a londoni üzleti napilapnak elmondta, hogy csak az ő cégének nettó 1,7 millió fontjába kerül a Leicester diadala, de van olyan fogadóhálózat, amely 10 millió fontot, a teljes brit fogadóipar pedig várhatóan 50 millió fontot fog kifizetni az erre feltett tétekre.

 

A William Hill közleménye szerint az irodának több mint 2,2 millió fontnyi nyereményt kell kifizetniük ügyfeleiknek a Rókák bajnoki címe miatt. “Egy kisebb vagyont veszítettünk.” nyilatkozta a William Hill szóvivője, Joe Crilly. „Az 5000/1 a legnagyobb nyereményszorzó, amit egy nyertesre valaha is kifizettek a fogadóirodák történelmében.”

 

A Ladbrokes által a Business Insidernek kiadott közlemény szerint náluk a bajnokság kezdete előtt 47-en tettek a Leicester City végső győzelmére. Közülük 24-en tartották meg végig a fogadást, az ő markukat most minden font után 5 ezer üti. A legkisebb összegű nyertes fogadás mindössze 10 penny volt, feladója most 500 fontnak (197 ezer forintnak) örülhet. A Ladbrokes közlése szerint a nyertes tétek többnyire 5 és 10 fontosak voltak, amelyekért most 25 ezer illetve 50 ezer fontot (9,85 illetve 19,7 millió forintot) fizet ki a fogadási iroda. „130 éve veszünk fel fogadásokat, de soha nem láttunk még ehhez hasonlót. Nagyon ritka az 5000:1-hez tét, de még annál is ritkább, hogy bárkinek halvány esélye legyen egy ilyen fogadáson nyernie. Ez példa nélküli és semmihez sem hasonlítható” – értékelte az eseményeket a társaság.

 

A Coral szakértője szerint a Leicester City bajnoki címe át fogja alakítani a fogadási tétek kiírásának gyakorlatát, és a fogadóirodák valószínűleg soha többé semmire nem kínálnak 5000-1-es oddsokat.

A fogadási hálózatok még a Loch Ness legendás szörnyetegének megtalálását is tízszer valószínűbbnek tartották, mint azt, hogy a Leicester City lesz a Premier League idei bajnoka. "Nessie" fellelésére ugyanis 500-1-es nyereményeséllyel lehetett fogadásokat kötni a bajnoki szezon elején. 

Ugyanilyen nyereményígérettel kínálták fogadásra azt, hogy Simon Cowell, a televíziós tehetségkutató műsorairól ismert világhírű brit producer lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, és arra is csak 2000-1-es odds mellett - vagyis a Leicester bajnoki címére ajánlott legnagyobb nyereményesélynek nem egészen a felével - lehetett fogadást kötni, hogy Elvis Presley élve előkerül.

 
 
Forrás: MTI/Fortunaweb
Címkék: sportfogadás,