Leghamarabb nyár elején indulhatnak el a szerver alapú pénznyerő automaták

2012-01-23
A legoptimálisabb esetben is már csak nyárra kezdhetik meg működésüket a szerver alapú pénznyerő automaták a magyarországi I-es kategóriás játéktermekben.Ezt prognosztizálja Csendes Olivér, az I. kategóriájú pénznyerő automaták bérbeadásában idehaza meghatározó szerepet betöltő Novomatic csoport magyarországi képviselője. A szakember úgy látja, cége műszakilag ugyan felkészült az átállásra, mivel azonban a végrehajtási rendelet késik, és a gépek auditálása sem lesz egyszerű folyamat, ezért a rajt még csúszhat. 


A Novomatic csoporthoz tartozó AGI Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szerint technológiailag jelentős változás lesz a szerver alapú pénznyerő automatákra való áttérés, mert a magyar szerencsejáték törvény szerint az új rendszerben maga a játék is a központi szerveren fog lefutni, amely csak a játék végeredményét küldi majd el a gépnek. A terminál így már nem egy intelligens terminál lesz, hanem egy olyan kaszni, többek között monitorokkal, játékbillentyűkkel, hangfalakkal illetve pénzelfogadóval, amely fogadja és megjeleníti a játékeredményeket. Ez a szisztéma különbözik a hagyományos VLT-rendszerektől, mert azoknál a játék még magán a terminálon fut le, a központi szerveren főleg a véletlen számok generálása és a felügyeleti szervek felé leadandó jelentések elkészítése történik. 


Csendes Olivér állítja, hogy a hagyományos pénznyerő automatákról – amelyek bármilyen kapcsolat nélkül, egyedül képesek lebonyolítani a teljes játékot – a szerver alapú gépekre való átállásból maguk a játékosok szinte semmit sem fognak érezni. 


„Szeretnénk a sikeres játékainkat továbbvinni, s a játékosainknak sebességben, grafikai megjelenítésben és összhatásban is ugyanazt a játékélményt biztosítani, amit a hagyományos gépeknél. ”


Az igazgató pontosan nem tudja megmondani, hogy az átállás után hány gép bérbeadását tervezik, merthogy számos részletszabály egyelőre nem ismeretes.


„Minden piaci szereplő részére nagy kihívás lesz az átállás, mert nagyon komoly fejlesztést, és még annál is komolyabb auditálási és hitelesítési munkát igényel.  Egy ilyen rendszer zökkenőmentes működtetése sem lebecsülendő, gondolok itt főleg a kapcsolat stabilitására, a sávszélesség ingadozásának, ill. a kapcsolat megszakadásának a kezelésére. Nekünk az a szerencsénk, hogy a fejlesztésünk nem a nulláról indul. Mivel több mint 60 ország szerencsejáték piacán vagyunk jelen, ezért egy nemzetközi kutatási és fejlesztő részleggel rendelkezünk, amely különböző törvényi feltételű piacokra rengeteg terméket fejleszt. Ezekre tudunk támaszkodni. Ha meglesz a végrehajtási rendelet, megnézzük, melyik az a rendszerünk, amely a legkisebb változtatással tehető az elvárásoknak megfelelővé, s azt fogjuk auditálásra előkészíteni.” 


Csendes Olivér szerint az átállást az is nehezíti, hogy bizonyos területen nagyon szigorú előírások szerepelnek az új törvényben. 


„A később végrehajtott törvénymódosítás olyan szigorú, magas szoftvergarancia szintű elvárásokat – CommonCriteria EAL4, illetve COBIT – fogalmaz meg, amelyeket szerencsejátékok területén a világon sehol máshol nem követelnek meg, legfeljebb csak az állami közigazgatásban, katonai területen, illetve a bankszektorban. Ezek olyan szigorú auditok, amelyeket, ha komolyan vesznek bizony több hónapon keresztül elhúzódhatnak. Üdvözöljük a jogalkotó akaratát, hogy szigorít, de az átállási időszakra több időre lett volna szükség, mert a jelenlegi helyzetben benne van az a rizikó, hogy átmenetileg megjelenik az utóbbi években nem jellemző illegális, illetve másnak álcázott üzemelés, mely mind játékosvédelmi, mind államháztartási szempontból roppant hátrányos“– zárta szavait Csendes Olivér.Címkék: nyerőgép,