Legalizálták a szerencsejátékokat Ukrajnában

2020-07-20
Az ukrán parlament és Legfelső Tanács elfogadta a földi- és online szerencsejátékok legalizálásáról szóló jogszabályt.

 

A 2285-D számú törvényjavaslat értelmében az online szerencsejáték, sportfogadás és a földi kaszinók legálisak lesznek az országban, azonban kaszinókat csak három- illetve négycsillagos hotelekben lehet üzemeltetni, és az az ukrán állampolgárok csak 21 éves kor felett vehetnek részt szerencsejátékokban.

 

A Rada több mint 100, még nem nyilvánosságra hozott módosítást fogadott el a törvényjavaslatról szóló szavazást megelőző hetekben, miután a képviselők - többnyire az ellenzéki pártok - több mint 3 ezret terjesztettek elő mérlegelésre.

 

A törvényjavaslat legutóbb közzétett változata szerint, amelyet a Pénzügyi, Adó- és Vámpolitikai Bizottság második olvasatra hagyott jóvá, az online szerencsejátékok licencdíját 30,7 millió UAH-ban (1 millió euróban) határozták meg, és az engedély ötévenkét esedékes megújításakor kell befizetni. A fogadóirodák licencdíját 70,8 millió UAH-ban állapították meg. Az ukrán fővárosban, Kijevben található szállodákban lévő kaszinókban 121,6 millió UAH lesz az átalánydíj, a máshol található szállodákban 70,8 millió UAH díjat kell majd fizetni.

 

A törvényjavaslat ezen verziója korlátozza a piacon lévő vállalkozások eredetét és tulajdonjogát is. A törvényjavaslat kimondja, hogy a szolgáltatók és nyerőgép-szolgáltatók „nem állhatnak Ukrajnával szemben agresszív és/vagy megszálló állam állampolgárainak ellenőrzése alatt”.

 

Az iGB forrásai szerint ez az orosz tulajdonú vállalkozásokra vonatkozik, amint azt más ukrán jogszabályok is tisztázták. A záradék vonatkozik az orosz igazgatókkal, könyvelési vezetőkkel vagy végső haszonélvezővel rendelkező vállalkozásokra is, bár úgy tűnik, hogy nem vonatkozik a földi nyerőgépeken kívüli beszállítókra, például az igaming tartalomszolgáltatókra.

 

A kaszinóknak korábban megtiltották szolgáltatásaik online reklámozását vagy harmadik fél általi marketing alkalmazását, ideértve az affiliate rendszert is. A jogszabály ezen részét azonban a bizottsági szakaszban törölték.

 

Még hátravan, hogy a Rada elfogadja a szektor adóztatására vonatkozó jogszabálytervezetet, melyből korábban öt verzió is benyújtásra került. 

 

A szerencsejáték 2009 óta illegális Ukrajnában (a lottójátékok kivételével), miután kilenc embert megöltek egy nyerőgépteremben. Az ország 2015 óta törekszik a legális szerencsejátékok újbóli bevezetésére, ekkor nyújtották be azt az új törvényjavaslatot, mely legalizálja és szabályozza a  szerencsejátékokat. Az ukrán kormány korábban 2017 áprilisában tett ígéretet arra, hogy 2018-ig legalizálja a szerencsejátékokat.

 

A kiszo.net megjegyzi, hogy korábbi felmérések alapján kiderült, az ukránok 60 százaléka határozottan ellenzi a szerencsejátékok legalizálását. A törvényesítést a megkérdezettek mindössze 11 százaléka támogatta teljes mértékben, további 27 százalék külön szerencsejáték-zónák létrehozásának függvényében állt a tervezet elfogadása mellett.