Leáldozhat a makaói szerencsejáték paradicsomnak

2012-12-07
Az utóbbi időszakban egyre arról szóltak a hírek, hogy a makaói szerencsejáték piac folyamatosan növekszik, és egyre-másra döntögeti a csúcsokat, letaszítva trónjáról Las Vegast is. Ennek hamarosan vége szakadhat …

 

A makaói kormány ugyani s 2013. január 1-től részleges dohányzási tilalmat készül bevezetni a kaszinókban – írja a GBGC nemzetközi szerencsejáték szaktanácsadó cég.  Több országban volt már erre példa, és a következő évben ezekben az országokban mindenhol 15-20 százalékkal esett a szerencsejáték bevétel. A kaszinót üzemeltetők különösen rossz helyzetben vannak, mert az ő esetükben egy 1 százalékos bevételcsökkenés 4 százalékos nettó profitcsökkenést jelenthet.

 

Makaóban a részleges dohányzási tilalom a kaszinók számára azt jelenti, hogy a közönség számára elérhető teljes terület 50%-át dohányzás-mentessé kell alakítani. A teljes területbe nem csak a játéktermek számítanak bele, hanem az előtér és az éttermek is. 

A már meglévő kaszinókban nem kell fizikálisan elválasztani a dohányzásra kijelölt területeket a dohánytilalom alatt állóktól, de a nemdohányzó területek levegőjének meghatározott minőségi követelményeknek kell megfelelniük. 

A jövőben épülő kaszinókban fizikálisan is el kell választani a dohánymentes területeket.

 

Makaóban az állami bevételek 80 százaléka a szerencsejátékokból származik, így a dohányzási tilalom könnyen kockázatos stratégiának bizonyulhat. Mikor például 2007-ben Franciaországban bevezették a kaszinókban a dohányzási tilalmat, az éves adóbevétel  a felére csökkent.

A kormány szemszögéből nézve persze az állampolgárok egészsége elsődleges szempont, és a dohányzás (illetve a passzív dohányzás) a jelenlegi ismeretek szerint körülbelül 40 féle betegség kialakulásáért felelős. Makaóban azonban, ahol a legtöbb játékos évente maximum háromszor látogat el valamelyik kaszinóba, és egy vagy két éjszakát tölt el ott, a kockázat meglehetősen alacsony. A legnagyobb veszélynek a krupiék vannak kitéve.

A dohányzás iránti vágy egyébként sokkal nagyobb, mint a szerencsejáték iránti, így a játékos el fogja hagyni az asztalokat, hogy kimenjen és rágyújtson.  A játék megszakítása kizökkenti a játékost a szerencsejáték okozta „transzból”, és időt ad neki, hogy átgondolja a helyzetet. Ha nyerésre áll, dönthet úgy, hogy mára elég, ha pedig vesztésre, úgy határozhat, hogy ma már eleget veszített.

 
 
Címkék: kaszinó,