Last minute módosító javaslat a szerencsejáték törvényről

2014-12-15
Ma délután kettőkor, a költségvetési törvény elfogadása előtt mindössze két órával került benyújtásra egy "aprócska" szerencsejáték törvény módosítás, amivel a Fidesz újabb tízmilliárdok esetén teszi lehetővé a közpénzek eltüntetését az MSZP szerint.

 

Az MSZP szerint a Fidesz újabb több tízmilliárdos tételek esetén teszi lehetővé a közpénzek eltüntetését - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

 

 Harangozó Tamás úgy fogalmazott, hogy a "puccsszerűen" benyújtott javaslat lehetővé teszi, hogy a szerencsejáték-adóból befolyó bevételeket közvetlenül a sportági szakszövetségek kapják meg, amelyek ezt a nyilvánosság teljes kizárásával költhetik el.

 

Az egyes törvényeknek a közpénzek szabályozásával összefüggő módosításáról közölte, a jövőben nem kérhet senki információkat a szövetségek gazdálkodásáról.

 

Felhívta arra a figyelmet, hogy jövőre játékadóból 37,9 milliárd forint bevételt terveznek, de nemcsak ezzel gazdálkodnak a szakszövetségek, hanem a társasági adóból is jutnak bevételhez, illetve kapnak költségvetési támogatásokat, valamint az állami cégek is reklámoznak náluk.

 

Harangozó Tamás szerint az újabb "mutyi" vagy "pénzszivattyú" úgy fog működni, hogy a szakszövetségek vagyonértékű jogként értékesíthetik a működési területükön lévő sportág tekintetében a szerencsejáték-jogokat. Ezt a fogadásszervező cég ki fogja fizetni - folytatta - , és azt saját adójából leírhatja. Nem az adóalapból a törvény értelmében, hanem közvetlenül az adó nagyságát csökkentheti ezzel az összeggel - tette hozzá.

 

Közölte, módosító indítványokban kezdeményezték a törvényjavaslat két említett részének törlését. A módosító részletes tartalmával holnap foglalkozunk.

 

Forrás: MTI/Fortunaweb