Las Vegas-t már nem a szerencsejáték miatt látogatják

2015-04-21
Egy új felmérésből rendkívül érdekes adatokat tudhatunk meg a Vegas-i szerencsejáték paradicsom látogatóiról, például azt, hogy a Las Vegas-t felkeresők csupán 12 százaléka érkezik elsősorban a szerencsejáték miatt.

 

2013 óta három százalékpontot esett azok aránya, akik elsősorban a szerencsejáték miatt érkeznek a Bűnös Városba, ugyanakkor ez az arány három százalékponttal magasabb, mint a 2010-es 9%. Első hallásra ez a szám megdöbbentő lehet, de valójában nem túl meglepő. Las Vegas-t még ma is sokan a legalizált szerencsejáték amerikai mekkájaként tartják számon. Ez valószínűleg így is van, azonban ma már jóformán az egész országban lehet űzni a játékok ilyen vagy olyan formáját. Két állam – Hawaii és Utah - kivételével mindenhol legális a szerencsejáték, úgyhogy ha valaki nagyon akar egy kicsit nyerőgépezni vagy blackjackezni, otthonához közel is megteheti. Persze, nem ugyanaz az élmény, mint Vegas-ban, de elég a szerencsejáték iránti vágy kielégítésére. 

 

A 2014-es év folyamán összesen 41 millió látogató érkezett ide, mely kismértékű emelkedést jelent a 2013-as 39,7 millióhoz képest. Ugyan a hotelok kihasználtsága, és ezáltal az általuk fizetett adó növekedett, Clark megye szerencsejáték bevétele 2014-ben még a 2013-as 9,7 milliárd dollárnál is kevesebb, 9,5 milliárd dollár volt.

 

A látogatók körülbelül 71 százaléka tett meg legalább egy fogadást ott tartózkodása alatt, körülbelül ugyanannyian, mint 2013-ban. Ez az arány ugyanakkor 2010-ben még magasabb volt, mintegy 80 százalék.

 

Az áltagos vendég 3,2 napot maradt Vegasban, ami nem meglepő, hiszen a látogatók harmada a szomszédos Kaliforniából érkezik, hosszú hétvégére. 

 

Azok, akik szerencsejátékoztak a látogatás során, átlagosan 530 dollárt költöttek a játékra (napi 176,70 dollár), ami ugyan lényegében változatlan a 2013-as adathoz képest, de körülbelül 16 százalékkal magasabb, mint 2010-ben. A játékosok átlagosan napi 2,6 órát töltenek szerencséjük tesztelgetésével, ami 0,3 órával kevesebb, mint 2013-ban.

 

Az átlagos Vegas-i látogató 2014-ben 282 dollárt költött ételre és italra, ami nem változott a 2013-as évihez képest, de 10%-kal több mint 2010-ben. Vásárolgatásra 150 dollárt költ az átlagos turista, ami 6 százalékkal több mint 2013-ban, és 22 százalékkal több mint 2010-ben. A különböző látványos show előadásokra közel 24 százalékkal szántak többet, mint 2013-ban, ugyanakkor 3,5 százalékkal kevesebbet, mint 2010-ben.

 

2014-ben 19 százalékkal több olyan látogató érkezett Vegasba, akik azelőtt még sosem voltak a sivatagi metropoliszban. Ezek közül az „elsőbálozók” közül azonban mindössze csak 4 százalék érkezett kimondottan a szerencsejáték miatt, ami annak fényében is meglehetősen rossz arány, hogy ugyanez a rendszeres látogatók körében 14 százalék. 

 

2014-ben az átlagos Vegasi látogató egyébként 45 éves volt (2010-ben még 49 éves volt az átlagos életkor). A 21-29 éves korosztály aránya a 2010-es 10%-ról tavaly 17 százalékra emelkedett, a nyugdíjasok aránya ugyanakkor 27 százalékról 20-ra csökkent. Ron Dendero, a felmérést készítő CVA (Las Vegas Convention and Visitors Authority) szakértője szerint sosem volt még ilyen magas a húszas éveikben lévő látogatók aránya Vegasban.

 

Ez a mutató egyébként illeszkedik ahhoz a trendhez, mely szerint Vegas egyre népszerűbb medencaparti és klub helyszín, azonban természetesen rossz hír azon tradicionális kaszinók számára, melyek nem rendelkeznek más, nem szerencsejátékos szórakozási lehetőségekkel. A Moody’s elemzője, Keith Foley a múlt héten figyelmeztetést adott ki a befektetők számára, mely szerint a fiatalabb fogyasztók „kevésbé lelkesednek” azért, hogy csupán a szerencsejátékok miatt keressenek fel egy kaszinót.

 

Foley szerint a regionális kaszinók bevételének 65-85 százaléka a nyerőgép- és asztali játékokból származik, ugyanakkor egyes Vegas-i kaszinók bevételének már akár 60 százaléka is a nem szerencsejátékhoz köthető szolgáltatásokból ered. Az idősebb generációhoz tartozók szokása az volt, hogy órákra leparkolták magukat egy-egy nyerőgép előtt, őket azonban felváltotta egy fiatalabb generáció, melyet „úgy alakított a technológia, hogy teljesen másféleképpen elégítik ki szórakozás iránti vágyukat”.

 

Las Vegas számára jó hír azonban, hogy a tavalyi évben több ember volt „nagyon elégedett” a látogatással, mint valaha. Míg tavaly az idelátogatók 96 százaléka volt nagyon elégedett az itt töltött idővel, két évvel ezelőtt csupán 89 százalék. Viva Las Vegas!