LMP: Valószínűleg nem a valós bevételt vallják be a kaszinók

2015-08-14
Az LMP véleménye szerint a magyarországi kaszinók valószínűleg nem a valós bevételüket vallják be - közölte az MTI-vel csütörtökön Ikotity István, aki sajtótájékoztatót is tartott a témában.

 

A politikus azt javasolta, hogy a nyerőgépeket kössék be a NAV rendszerébe, a játéktermek nyitva tartását korlátozzák, és csak az állam üzemeltethessen kaszinókat.

 

A képviselő úgy fogalmazott, hogy Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésére adott korábbi válaszában "lebuktatta Andy Vajna kaszinóbizniszét". 

 

Szerinte a jelenlegi szabályozás megengedi és a kormánytól kapott adatok is azt valószínűsítik, hogy a kaszinók nem a valós bevételüket vallják be, és csak "Andy Vajna lelkiismeretén múlik", mennyit ismer el a bevételből.

 

Ikotity István emlékeztetett, hogy írásbeli kérdésében az elmúlt 5 évre visszamenőleg, hónapokra lebontva azt szerette volna megtudni, hányan látogatják az egyes kaszinókat, azokban mekkora összegben játszanak, a játékosok hány százaléka nyer, kaszinónként mennyi egy játékos átlagos nyeresége és vesztesége, mekkora az egyes kaszinók bevétele és mennyi adót fizetnek.

 

Az összesített adatok szerint 2011-ben 205 ezer, 2012-ben 300 ezer, 2013-ban 639 ezer, 2014-ben 810 ezer, 2015 első fél évében pedig 606 ezer  játékos látogatta a játékkaszinókat. A képviselő hozzátette, hogy egy növekvő tendenciáról van szó és a hivatalos adatok alapján a játékosok tavaly 128 milliárd forintot, míg az idei év első felében több mint 88 milliárdot hagytak a kaszinókban.

 

Az LMP számításai szerint viszont ezek a számok "nem stimmelnek", mert a mindennapi gyakorlat és a kaszinók kihasználtsága alapján számolva a játékosok ennél több pénzt költenek el ott.

 

Vajna átment az átivlágításon

 

Vajna András György nemzetbiztonsági átvilágítása befejeződött, azon az átvilágított személy megfelelt, mondta Lázár János a filmipari kormánybiztos és kaszinótulajdonos átvilágításáról. - írja az origo.hu

 

"Csak hogy meglegyen a „napi Vajna”, el kell, hogy mondjam, befejeződött Vajna András György nemzetbiztonsági átvilágítása", közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

 

Lázár János hozzátette, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal vizsgálata szerint nemzetbiztonsági kockázat nem merült felül Vajna András Györggyel kapcsolatban.

 

A miniszter szerint Andy Vajna az „országépítő munkában részt vehet”. Mint mondta, a vizsgálatra azért is volt szükség, mert egyeseknek nem volt elég az, hogy Vajna András György sikeres üzletember, nemzetközileg is elismert sikeres filmipari ember.

 

„Remélem a szokásos magyar irigységből kigyógyul az ország” – tette hozzá Lázár János.

 

Forrás: MTI/Origo.hu

Címkék: kaszinó,