Küszöbön a máltai szerencsejáték szabályozás reformja

2015-08-13
Málta az online szerencsejáték szolgáltatók európai Mekkája, az utóbbi idők különböző botrányai miatt (elég ha csak a legutóbbi olasz maffia ügyre gondolunk) azonban a máltai kormány most elszánta magát, hogy modernizálja jogszabályait.

 

Jose Herrera, a máltai parlament versenyképességért és a gazdasági növekedésért felelős államtitkára szerint a máltai szerencsejáték törvény módosítását várhatóan idén novemberben terjesztik a parlament elé.

 

Ezt a bejelentést alátámasztja a Máltai Szerencsejáték Hatóság (MGA) azon kijelentése, mely szerint már két éve dolgoznak a javaslat előkészítésén, melyet várhatóan 2015 év végén vitathat meg a parlament.

 

A botrányok megingatták a bizalmat a máltai szabályozókban

 

Ugyan az online szerencsejáték szolgáltatók örülnek az alacsony máltai adókulcsoknak, és a szabályozás lazaságának, ez a politika nem szolgálja a játékosok legjobb érdekét, és ezt úgy tűnik, az iparág egésze is kezdi észrevenni.

 

A problémák akkor kezdődtek, mikor a Máltai Lottó és Szerencsejáték Hatóság (az MGA elődje) nem tudta megvédeni a játékosokat, mikor az Everleaf Network nem fizette ki a játékosait, és a hivatal több mint egy évet várt, mielőtt végül tavaly nyáron visszavonta az Everleaf engedélyét.

 

Legutóbb pedig az olasz rendőrség indított vizsgálatot számos máltai székhelyű szerencsejáték vállalat ellen, melyeket a gyanú szerint valójában a maffia üzemeltetett. E nyomozás során lefoglalták hat máltai online szerencsejáték vállalat eszközeit és iratait, valamint letartóztatták a korábbi máltai miniszterelnök, Lawrence Gonzi fiát, David Gonzit.

 

Az olasz hatóságok azt állítják, hogy a ‘Ndrangheta néven ismert szervezett bűnözői csoport több online szerencsejáték vállalatot is üzemeltet, és ezeken keresztül mossák tisztára az illegális tevékenységből származó pénzeiket. A legnagyobb ilyen cég a Uniq Group Limited, melyet az a Mario Gennaro vezet, akinek állítólag közeli kapcsolatai vannak a ‘Ndrangheta-val.

 

Az új szabályozás erősíti a játékosvédelmet és a felügyeletet

 

Az új szabályok bevezetése után a jövőben remélhetőleg kevésbé valószínűek lesznek a hasonló botrányok.

 

“A cél az, hogy megújítsuk, megerősítsük és kiterjesszük a szabályozó testület felügyeletét a játékok új területeire, az új technológiákra, és szembenézzünk minden újfajta fenyegetéssel a játékosok védelme érdekében.” – közölte az MGA egyik szóvivője egy olasz hírügynökséggel.

 

Az MGA képviselője szerint a hivatal elismeri, hogy a jelenlegi preventív jellegű intézkedések egyszerűen nem elég hatékonyak. Az új modell ezért a hatékonyabb ellenőrzésre és az ügyfelek védelmére fog fókuszálni.

 

Az online szerencsejáték-ipar rendkívül fontos Málta számára, és ez a változás szükséges ahhoz, hogy az ország megőrizze reputációját, valamint biztosítsa, hogy egy innen származó liszensz jelentőséggel bír a játékosok, vállalkozások és a világ más tájain lévő szabályozó hatóságok számára.

 

„Málta imidzse forog most kockán” – jelentette ki a PokerNews számára adott interjújában Bas Jongmans, nemzetközi szerencsejáték ügyekkel foglalkozó jogász. „A szigetországnak cselekednie kell, és ki kell javítania azt, ami nem működik, ellenkező esetben komoly hatással lesz a máltai gazdaságra.”

 

A szakértők szerint a probléma egyik oka a máltai internetes szerencsejáték ipar hihetetlen növekedési üteme lehet. Az MGA 2014-es jelentése szerint a sziget jelenleg 283 olyan cégnek ad otthont, mely távszerencsejáték szolgáltatási engedéllyel rendelkezik. Ez a szám 8 százalékos növekedést jelent a 2010-es adathoz képest, akkor 262 máltai cég rendelkezett távszerencsejáték liszensszel.

 

A 2010-es 358-ról 2014-re 419-re nőtt az MGA által kibocsátott liszenszek száma, a szektor jelentős hozzájárulást nyújt az ország államkincstárának bevételeihez, hiszen 2014-ben csak egyedül a játékadóból 25,8 millió euró folyt be, ami 21,7 százalékos növekedés a 2012. évi 21,2 millió euróhoz képest.

 

A kiadott liszenszek száma

 

“Egy máltai szerencsejáték vállalat indításához ki kell tölteni pár nyomtatványt, és nyilatkozni kell egy halom mindenről, beleértve a politikai kapcsolatokat és a jövedelmek forrását.” nyilatkozta Jongmans a PokerNews-nak. „A probléma az, hogy azok közül a cégek, akik ezeket az információkat kezelik, nem követik nyomon, hogy mit adtak le nekik, sokszor azért, mert nincs erőforrásuk rá. Egyszerűen túl sok ügyfelük van.”

 

„Egy modernebb és hatékonyabb szabályozással Málta továbbra is nagyszerű hely lenne a vállalkozások számára. Az adókulcsok jók, könnyen lehet vállalatot alapítani, és sok ismeret van felhalmozva a szigeten. Egyszerűen csak jobb szabályokra és nagyobb átláthatóságra van szükségünk.”

 

Jongmans információi szerint a máltai kormány készen áll a reformra, és az új jogszabály megvitatására az elkövetkező hónapokban sor kerül.