Kupaselejtezőkkel rajtol a honi vízilabdaidény

2013-08-30
A szombat-vasárnapi kupaküzdelmekkel megkezdődik a hazai vízilabdaszezon.

 

Az első körben négy helyszínen - Pécsett, Kaposvárott, Nagykanizsán és Szentesen - szállnak vízbe az élvonalbeli csapatok (illetve egyetlen másodosztályúként a Kanizsa), s már a csoportmérkőzéseken kiderülhet, mennyiben változtak az erőviszonyok az ob I legutóbbi idénye óta.

 

Mindenesetre nagy meglepetést jelentene, ha a Szegednek és a Honvédnak gondot okozna a biztos továbbjutás a pécsi hármasból. Ugyanígy a kaposvári négyesből az első helyen illik továbblépnie a Szolnoknak, míg az újonc KSI SE megnehezítheti a második - még továbbjutást érő - pozícióért küzdő hazai gárda és a BVSC dolgát egyaránt. A nagykanizsai kvartettnek a bajnoki címvédő Eger és a Debrecen az egyértelmű favoritja, a vendéglátók és a szintén ob I-es újonc Hegyvidék-Ybl leginkább a tisztes helytállás szándékával ugorhat medencébe, míg a szentesi négyesből a Vasas - még ha alaposan megfiatalították is a gárdát - gyaníthatóan győztesként fogja várni a negyeddöntőt. Mögötte viszont nagy harc lehet a második helyért a hazaiak, az FTC és az OSC között.

 

A Theodora Magyar Kupa selejtezői a továbbjutott nyolc együttessel, vagyis a negyeddöntőkkel szeptember 14-én és 15-én folytatódnak, az elődöntőket november 16-án, a döntőt pedig november 17-én rendezik meg.

 

A sorozatot már a nemzetközi szövetség, a FINA által elfogadott új szabályok alkalmazásával bonyolítják le. Kiemelendő az a hangsúlyozott törekvés, hogy tovább kell erősíteni a támadójátékot. Ennek részeként öt méteren belül bármilyen, a kapu felé mozgó támadó ellen hátulról elkövetett szabálytalanságért büntetődobást kell ítélni, függetlenül attól, hogy a játékosnak kezében volt-e a labda vagy sem. A szabaddobást azonnal el kell végezni, az időhúzás a mérkőzés bármely időszakában rögtön büntetendő, színészkedésért azonnal szabaddobást kell ítélni. Tilos ráúszni az ellenfél vállára, hátára, lábára, a játékos szabad mozgását megakadályozó szabálytalanságot kötelező kiállítással büntetni.

 

Az eddigi 2x3 perces hosszabbítás teljesen kikerül a szabálykönyvből, s ha olyan mérkőzés végződik döntetlenre, ahol muszáj határozni a győztesről, a négyszer nyolc perc leteltével tüstént ötméteres párbaj következik.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: vízilabda,