Kuba ismét kaszinóparadicsom lehet?

2014-12-30
1959 előtt Kuba szigete valóságos kaszinófellegvár volt, és a jelek arra mutatnak, hogy hamarosan ismét pöröghetnek a rulettkerekek.

 

1959-et megelőzően a karibi szigetországba valósággal özönlöttek az amerikai turisták, akik előszeretettel tértek be Kuba 13 legális kaszinójába, melyek alig 150 kilométerre üzemeltek a floridai partoktól. Mindez megváltozott, mikor Fidel Castro hatalomra került, és betiltatta a kaszinókat és az egész, általa „bűnösnek” titulált iparágat. Most, évtizedekkel később, a világ egyik utolsó szocialista berendezkedésű állama ismét népszerű szerencsejátékos célpont lehet, miután Barack Obama amerikai elnök a napokban bejelentette, hogy – mivel Kuba elszigetelése nem vezetett eredményre -  „új fejezet” nyílik a két ország kapcsolatában. A Fehér Ház a hírek szerint még Obama 2017-es távozása előtt szeretné elérni a Kubával szembeni gazdasági embargó teljes feloldását. 

 

„Ma az Amerikai Egyesült Államok megváltoztatja a viszonyát a kubai néppel. Sem az amerikai, sem a kubai embereknek nem érdekük egy olyan merev politika fenntartása melynek gyökerei olyan korból erednek, amikor a többségünk még meg sem született” – jelentette ki Obama elnök a Fehér Házban.

 

 

A több mint fél évszázados tétlenség elősegítheti a kubai szerencseipar gyors újjászületését, hiszen a hajdanán kaszinóknak helyet adó díszes épületek még mindig ott állnak megfagyva az időben, és arra várnak, hogy felújítva, új vezetés alatt ismét megnyithassák kapuikat. 

 

„Szerintem kétségtelen, hogy minden amerikai és nemzetközi kaszinóvezető azt tervezgeti, hogy hogyan térhetne vissza Kubába. A negyvenes és ötvenes években ez volt az USA játszótere, és ismét az válhat belőle. Ez egyszerűen mesés.” – magyarázta a Nova Southeastern Egyetem professzora, Bob Jarvis.

 

 

A Spectrum Gaming ügyveztője, Michael Pollock szerint azonban - még ha Raul Castro elnök már most engedélyezi a szerencsejátékokat – akkor is akár tíz év is eltelhet, mire az első kaszinók megnyithatják kapuikat. A sok korlátozó tényező között elsőként kell említeni, hogy Kubának egy nyitottabb, stabilabb közigazgatásra lenne szüksége, átlátható szabályozási rendszerrel, mely arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy befektessenek az elhanyagolt infrastuktúrájú szigeten. Ezen kívül jelenleg sokkal élesebb a versenyhelyzet Kubában, mint annak idején volt, hiszen az USA-ban és a Karib-térség számos szigetén is több helyen üzemelnek már kaszinók. 

 

Ennek ellenére a piac vonzó, hiszen Kuba a Karibi-térség legnagyobb szigete, mely mindig is vonzotta a turistákat gyönyörű tájaival, barátságos lakosaival, élénk zenei világával…

 
Címkék: kaszinó,