Közfelháborodás a közjó miatt az angol lottózók körében

2013-10-02
Általános felháborodás övezi Angliában a Camelot cég azon döntését, hogy október 5-től duplájára emelkedik a lottószelvények ára. Különösen, hogy a cég 15 millió fontos (5,3 milliárd forintos) reklámkampányt indított. Az emberek szerint a közjótól veszik el a pénzt.

 

Már januárban bejelentették, hogy emelkedni fog az angol lottó ára, méghozzá a duplájára,  1 fontról 2 fontra emelik azt. A játékot üzemeltető Camelot cég védelmében azonban meg kell jegyezni, hogy a játék 19 évvel ezelőtti indulása óta változatlan áron játszhattak az egyébként nagy számban lottókedvelő angolok. A hír nyilvánosságra hozatala óta sokan kijelentették, hogy bojkottálni fogják a játékot, olyanok is, akik 19 éve minden héten játszottak.

 

Valószínűleg a bojkottól való félelmében döntött úgy a lottótársaság, hogy olyan méretű médiakampányba kezd, amihez fogható csak a játék indulásakor volt utoljára. 15 millió fontot különítettek el erre a célra, ami a lottózók dühét még jobban felkorbácsolta. Azzal gyanúsították meg az üzemeltetőt, hogy ezt a hatalmas összeget a jótékony célokra szánt pénzekből veszik el. 

 

Tudni kell ugyanis, hogy ebben az országban minden lottószelvény árának egy része az úgynevezett "National Lottery Good Causes" nevű alapba megy, ahonnan nonprofit szervezetek pályázat útján támogatást igényelhetnek. Számos sérültekkel, munkanélküliekkel, gyerekekkel foglalkozó cég kapott már így támogatást, így sok szociális érzékenységű lottószelvény vásárlónak ők lebegnek a szeme előtt, és persze nem mellesleg a többmilliós főnyeremény.

 

A Camelot szóvivője azonban cáfolta, hogy a rászorulóktól vennék el a pénzt. Nyilatkozata szerint azt a cég működési alapjából különítik el, nem a jótékonyságra szánt pénzekből, és nem is a nyereményekből.

 

Az ügyben még politikusok is felszólaltak, és kapzsisággal vádolták a Camelotot, aki ilyen nehéz pénzügyi helyzetben, "amikor az embereknek nehézséget okoz a rezsi kifizetése, az egyetlen örömüket veszi el tőlük".

 

Pedig a Lotto nevű játékban nemcsak a szelvények ára, hanem a nyeremények is növekednek az alsóbb nyereményosztályokban. Az angoloknak 49 számból 6-ot kell eltalálni a főnyereményhez. Egy héten kétszer sorsolnak (szerdán és szombaton), és a hat szám mellett egy bónusz számot is kihúznak. A főszámokból minimum hármat kell eltalálni, a bónusz szám csak öt találatos esetén számít, ekkor van esély az 5+1-es nyereményre. A háromtalálatosok átlagos 10 fontnyi nyereménye ezentúl 25, a négyeseké az eddigi 60-ról 100 fontra emelkedik.

Rosszabbul járnak viszont azok, akik öt számot találnak el, hiszen az ő átlagos nyereményük ezentúl 500 fonttal kevesebb, úgy 1000 font körül lesz. Az 5+1 találatosok sem járnak sokkal jobban, az ő nyereményüket lefelezték, ezentúl „csupán” átlagosan 50 ezer font fog járni érte.

 

Ezek mellett várható, hogy a jackpotok jelentősen meg fognak növekedni, különösen halmozódások idején. Az a pár millió font, amit eddig főnyereményként kiírtak a lottózó reklámtábláira, eltörpült az Euromillions néha 100 milliós nagyságrendű jackpotjaihoz képest. Elemzők szerint a nagyobb nyeremények visszacsábítják majd az embereket a játékhoz, még akkor is, ha most rövid ideig csökkenés várható az eladott szelvények számát illetően.