Közel 900 milliót csalt ki áldozataitól a „Ceruzásként” ismert sportfogadó

2015-05-27
Öt vádpontban bűnösnek találta a bíróság John Bailey-t, aki “meggyőzőerejét” felhasználva vett rá embereket arra, hogy „befektessenek” állítólagos vállalkozásába, aztán a pénzből sportfogadásokat kötött.

  

A saját bevallása szerint “kényszeres szerencsejátékos”, 45 éves férfi 12 évesen kezdett el fogadni, 19 éves korában pedig már el is ítélték megtévesztéssel való birtokszerzés miatt.  A kétezres évekre Anglia-szerte a fogadóirodák réme lett. A liverpooli férfi módszere egyszerű, de rendkívül jól begyakorolt és hihetetlenül hatékony volt. 

 

Bailey, akit áldozatai “magabiztosnak”, “udvariasnak” és “szerénynek” írtak le, ceruzával írt, már időbélyegzővel ellátott fogadási szelvényeket egy ügyes trükkel visszaszerezte a fogadóirodák alkalmazottaitól, gyorsan leradírozta az eredeti írást, nyerő tippeket írt helyettük, majd visszacsúsztatta a szelvényt a pultra. 

 

 

Szakértők véleménye szerint ezzel a módszerrel heti 40 ezer fontot (mintegy 18 millió forintot) – működésének hat éve alatt pedig több mint 1 millió fontot - zsebelt be országszerte a nagy fogadóirodákban, utóbb pedig a kisebb független irodáknál. 

 

A fogadóirodák annyira féltek tőle, hogy az egyik lánc bírói végzéssel tiltatta ki – a fogadóiroda szektor pedig komoly változtatásokat eszközölt a szelvényekkel illetve azok kezelésével kapcsolatosan, hogy lehetetlenné tegyék Bailey ügyködését. 

 

 

„Bűvészmutatvány volt, ahogy a villámgyorsan visszaszerezte a pult túlsó oldaláról a szelvényét, és kijavította a ceruzával írt dolgokat.” – nyilatkozta Warwick Bartlett, aki a Brit Fogadóirodák Szövetségének (ABB) elnöke volt Bailey ténykedése idején, annak a szervezeté, mely 8300 brit fogadóirodák képvisel. „Megnyerő személyisége van. A fogadóirodák személyzete mindig megpróbál az ügyfelek kedvében járni, hiszen nagyon erős a versenyhelyzet, és ezt ő kihasználta.”

 

2003-ban Bailey-t 3,5 év börtönbüntetésre ítélték csalás miatt. Az ítélet után feltételesen szabadlábra helyezték, ő azonban eltűnt.  A fogadóirodák országszerte vészjelzést adtak le: „A Ceruzás szökésben van”. Pár hét múlva Liverpoolban vették őrizetbe. 

 

A tárgyaláson Bailey elmesélte az esküdteknek, hogy miért is kapta becenevét. „Kényszeres szerencsejátékos voltam. Kidolgoztam egy módszert a fogadóirodák átverésére, és tulajdonképpen, a fogadóirodák énmiattam változtatták meg a fogadási szelvényeket. Azért neveznek „Ceruzásnak”, mert ceruzával követtem el a csalásokat.” 

 

A 2013-as ítélet Anglia három legnagyobb fogadóirodája – a William Hill, a Ladbrokes és a Totesport – számára tiltó végzést biztosított minden angol és walesi irodájukra vonatkozóan. 

 

 

A mostani tárgyaláson elhangzott, hogy miután szabadult, Bailey zaklatási kampányba kezdett, megrongálta az irodákat, ragasztót kent a zárakba, és fenyegetőleg lépett fel a személyzettel szemben. 

 

Miután az irodákból kitiltották, Bailey a Betfair online fogadási tőzsdére vetett szemet – ahol a fogadók egymás, nem pedig az iroda ellen fogadnak – és több ember fiókját használta, miután az övét letiltották. „Egyszerűen új fiókokat nyitottam más emberek nevében, akik tudatában voltak ennek – sok, sok fiókot, olyanokat is, melyeket ebben az ügyben nem is említettek.”

 

Az esküdtszék a napokban elutasította a férfi védekezését, hogy áldozatai tudták, hogy mire használja fel a pénzüket, és 2009 és 2013 között elkövetett, ötrendbeli csalás vádjában bűnösnek találták. További három vádpontban felmentették. 

 

Andrew West ügyész elmondása szerint Bailey először hazugsággal szerzett pénzt az emberektől, és csak utóbb mondta el, hogy szerencsejátékra költi. Az ügyész szerint Bailey aztán még több pénzt kért tőlük, mondván, hogy ellenkező esetben nem fogja tudni visszaadni az eredeti befektetést. Ennek a pénznek nagy része más emberek számlájára lett átvezetve, és csak pár ezer fontot fizetett vissza. 

Áldozatai most aggódva várják, hogy veszteségeiket visszatérítik-e számukra a bűntető törvénykönyv értelmében. 

 

“John Bailey meggyőző erejét felhasználva vett rá embereket arra, hogy ’fektessenek be’ vállalkozásába. Ezeket az összegeket azonban burjánzó és katasztrofális szerencsejáték tevékenységébe ölte.” – mondta West a bíróságon. „Teljes mértékben tisztességtelen volt. Nem csak, hogy hazudott a befektetőknek, hogy fedezni tudja szerencsejáték tevékenységét, azt is követelte, hogy további pénzt adjanak neki, hogy vissza tudja fizetni az eredeti összeget, amit már elveszített. Ez az adósság-kör addig folytatódott, mígnem néhány áldozat többszázezer fontot veszített. Egy áldozat több mint 2 millió fontnak inthetett búcsút. De távolról sem bánta meg az okozott kárt, John Bailey továbbra is szerencsejátékozott, és megtévesztette a befektetőket.”

 

Bailey ítélethirdetése június 11-én lesz.

 
Címkék: sportfogadás,