Közel 3 milliárdot nyert a lottón, de egy ígéret miatt megosztozott rajta munkatársával

2014-08-14
Egy edinburgh-i festő mázoló tartotta magát régi egyezségükhöz, miszerint ha egyikük nyer a lottón, megosztozik rajta a másikkal.

  

A 48 éves Willie Sibbald találta el múlt szombaton a szigetországi lottó mind a hat számát, melyekkel, mivel halmozódás volt a játékon, 7 millió fontot, vagyis 2,7 milliárd forintot nyert. Miután elmondta a hírt kollégájának, Rab Laydennek, akivel 17 éve dolgozott együtt, mindketten azonnal beadták a felmondásukat.

 

A szintén edinburgh-i illetőségű Rab (57) éppen egy konyhát festett, amikor fogadta a hívást. Ezután azonnal találkoztak,  és bejelentették a főnökeiknek, hogy nem mennek vissza dolgozni. „13:45-kor hívott engem – magyarázta Rab – és megkérdezte, hogy ülök-e, majd bejelentette, hogy ő az, aki megnyerte a lottót. Majdnem összeestem.” A beszélgetés után találkoztak, majd a főnökökkel való rövid megbeszélés után 14:40-kor nyugdíjasnak minősítették magukat, és ennek megünneplésére el is vonultak egy sörre.

 

A két barát évek óta minden héten lottózott, fejenként két szelvénnyel, és megígérték egymásnak, ha valamelyikük nyer, akkor gondoskodnak róla, hogy a másiknak se kelljen soha többé dolgoznia. „Igazából sokszor kérdezgettük egymástól, hogy ’képzeld el, hogy mi nyertük meg, mit tennél?’ – de igazából nem is gondoltuk volna, hogy tényleg megnyerjük. Elképzeltük, hogy milyen lenne, ha soha nem kellene többet dolgoznunk, de nem igazán hittük el, hogy ez velünk igazán megtörténhet.” - meséli Willie, a nyertes.

 

Rolls-Royce

 

Mindketten elkötelezett szurkolói a skót válogatottnak, és most azt tervezik, hogy minden meccsükre el fognak utazni, hogy szurkolhassanak nekik.

„Soha nem kételkedtünk abban, hogy bizalom van köztünk, és lojálisak vagyunk egymáshoz. Az igazság és az őszinteség soha nem szorult háttérbe.”

 

Willie beismerte, hogy elaludt a tévé előtt, és így lemaradt a sorsolásról, és csak akkor jött rá, hogy milliomos lett, amikor később a tévét nézve egy reklámban meglátta a nyerőszámokat. Így próbálta meg elmesélni az akkor történteket: „Egyik rokonomnál voltam, amikor leellenőriztem a szelvényt, és amint megvolt, rögtön ordítani kezdtem a nagynénémnek, hogy ’Megnyertem a lottót!’. Ezután közösen újra és újra leellenőriztük a szelvényt, őrület volt.” Ezután Willie-nek gondosan el kellett rejtenie a szelvényt a nagynénja kutyája elől, aki  imádja széttépni a papírcetliket.

 

„Csak bámultam a szelvényt, és azonnal fel akartam valakit hívni a hírrel, de nem akartam addig, amíg vissza nem igazolják a nyereményt. Aznap éjjel alig aludtam. A bátyám akkor éjjel bulizni volt, így reggelig vártam, majd felhívtam a feleségét, hogy adja át neki a híreket. Először nem is akart hinni nekem, azt hitte, hogy viccelek. – igazából egy elég fura vasárnap reggeli telefonhívás volt.”

 

Most, hogy örökre letette az ecsetet, azt tervezi, hogy vesz egy Rolls-Royce-t, majd megtanul vezetni. Nem gondolja, hogy elköltözik a városból.

„Olyan őrületes gyorsasággal történtek a dolgok, hogy nem is igazán volt időm gondolkodni, mit fogok kezdeni a pénzzel.”

 

A nyerőszámok, melyekkel a hatalmas összeget Willie megnyerte a következők voltak: 16, 36, 40, 43, 45, 47, és a bónusz szám: 10.

 

Az angol lottó nagyon hasonlít a mi hatoslottónkhoz, csak itt négy számmal több szerepel a "kínálatban". A játék az egyszerű 6/49 formátumot követi, azaz a lottójátékosoknak 6 számot kell választaniuk a lehetséges 49-ből, és még a bónusz számot is el kell találniuk. A telitalálat esélye kicsit elmarad a hatoslottóétól, de messze jobb az ötösénél, és persze sokkal nagyobb jackpotokat kínál. Ezért a népes országban ritkán van halmozódás, a legtöbb halmozódás eddig mindössze háromszoros volt.