Korlátozásokat vezetnek be a nyerőgépeken Angliában

2014-11-04
A brit szerencsejáték szektor fejet hajtott a nyerőgépekkel kapcsolatos aggodalmaskodó sokak előtt, és elfogadta, hogy limitálja a játékkal eltölthető idő- és pénzkeretet.

 

A hétfőn bejelentett radikális intézkedések értelmében, a fogadóirodákban lévő FOBT típusú nyerőgépeken (melyeket ellenzőik egyszerűen csak a „szerencsejátékok kokainjának” neveznek) játszóknak választaniuk kell, hogy beállítanak-e saját pénzügyi- és időlimitet, vagy az ezzel kapcsolatos alapbeállításokat fogadják el, mely értelmében először 30 perc elteltével, vagy 250 fontnyi (nagyjából 100 ezer forintnyi) veszteség felhalmozása után kényszerülnek majd szünetet tartani.

A fogadóirodák által legkésőbb január 30-ig bevezetendő új szabályok arra fogják kényszeríteni a limitet elért játékosokat, hogy tartsanak 30 másodperces szünetet, mielőtt ismét játszani kezdenek. 

Az irodák előzetes felmérése szerint egyébként a saját limitet beállító játékosok harmada vagy abbahagyja a játékot, vagy nem dob be több pénzt, ha eléri az önkéntesen vállalt határt. 

 

A döntés azután született meg, hogy idén mind a közvélemény, mind a politikusok egyre többször adtak hangot a terminálokkal kapcsolatos felháborodásuknak. Az Egyesült Királyságban jelenleg több, mint 33 ezer ilyen FOBT terminál üzemel, melyeken a játékosok 20 másodpercenként akár 100 fontot is veszíthetnek. Számos olyan vád érte a szektort, miszerint a nyerőgépek növelik az uzsorakölcsönzés problémáját, és hogy a szervezett bűnözői csoportok ezeket a gépeket használva mossák tisztára pénzeiket.

A kritikusok szerint ezeknek a nyerőgépeknek ráadásul igen magas az addikciós hatása, amire az iparág szerint azonban nincs bizonyíték.

 

A brit fogadóirodáknak májusban már le kellett nyelniük egy békát: akkor döntöttek úgy, hogy a helyi önkormányzatok határozhatják meg a körzetükben lévő fogadóirodák számát. Ekkor jelentették be azt is, hogy az irodáknak lehetővé kell tenniük, hogy az 50 fontnál többet költő nyerőgép játékosokat valamilyen módon monitorozni lehessen egy nyilvántartási rendszeren keresztül. 

 

Richard Glynn, a Ladbrokes vezérigazgatója szerint ez a lépés „nagy változást” jelent a fogadóipar számára, és kifejezi annak elkötelezettségét a társadalmi felelősségvállalás irányában. Ugyanakkor jelezte, hogy a játékosok csak igen csekély hányadát fogja érinteni a 250 fontos, illetve 30 perces alaplimit. Elmondása szerint ugyanis ügyfeleik nagy része csupán 5-8 percet játszik, és átlagosan 7-8 fontot veszít.

 

Glynn egyúttal arra kérte a kormányt, hogy most biztosítson egy további változásoktól mentes időszakot a szektor számára, hogy legyen idő lemérni a legutóbbi lépések hatását, hiszen az utóbbi időben igencsak sokszor csattant az ostor azon az iparágon, mely évi 2,3 milliárd fonttal járul hozzá az Egyesült Királyság gazdaságához, és 38 ezer állást biztosít. 

 

A Ladbrokes vezér jelezte, hogy a brit fogadóirodák igen komolyan veszik a játékfüggőség elleni küzdelmet. Példaként hozta fel azt a szeptemberi megállapodást, mely értelmében a szektor négy legnagyobb szereplője, a Gala Coral, a Ladbrokes, a Paddy Power és a William Hill felállít egy független felügyeleti szervet, mely kiszűri azokat a vállalatokat, akik megsértik a reklámozási szabályokat. Abban is megállapodtak, hogy nem reklámozzák agresszív üdvözlő bónuszaikat – legalábbis azokat a fajtáit, melyek ingyenes fogadásokkal csábítják a játékosokat - este kilenc előtt.

 

A mostani, nyerőgépeken bevezetendő új limitek a szakértők szerint valószínűleg nem fogják végleg elcsitítani azokat a kritikusokat, akik abban látják az egyetlen megoldást, ha a gépeket végleg leszerelik az Egyesült Királyságok főutcáin található fogadóirodákból.

 
Címkék: nyerőgép,